De opleiding tot intensivist duurt 12-24 maanden. In Amsterdam UMC, locatie AMC zijn op de afdeling intensive care volwassenen gemiddeld 7 artsen in opleiding tot intensivist (fellows).

Informatie

De afdeling Intensive care volwassenen leidt (aankomend) specialisten van interne geneeskunde, anesthesiologie, chirurgie, neurologie,longziekten en cardiologie op tot intensivist. Deze 24 maanden durende specialisatie kan veelal voor een deel worden gevolgd binnen de opleiding voor het eigen specialisme. De opleiding bevat elementen uit het Europees Intensive Care-examen (EDIC) en landelijk onderwijs onder auspiciën van de Gemeenschappelijke Intensivisten Commissie (GIC). In 2018 is er gestart met het opleiden aan de hand van de 16 EPAs (entrustable professional activities) die voor de opleiding tot intensivist zijn vastgesteld. Zie voor uitgebreidere informatie het opleidingsplan (onderaan deze pagina).

Speerpunten IC:
Zeer gevarieerd patiënten aanbod inclusief trauma, grote oncologische chirurgie en hematologie, acute neurologie en neurochirurgie, cardiologie en grote vaat- en cardiothoracale chirurgie, inclusief VA en VV ECMO ondersteuning. Daarnaast zeer actieve onderzoeksgroep met focus op beademing, inflammatie, transfusie, kwaliteit en veiligheid en revalidatie en zwakte.

 Kenmerken opleiding voor de fellow:

  1. Onderwijs: iedere dinsdagmiddag in samenwerking met locatie VU en het OLVG, wekelijks echo onderwijs, vrij voor GIC dagen (nachtdienst door staf), iedere vrijdag CAT en newsflash;
  2. Fellow is leider van het SIT team;
  3. Mogelijkheid anesthesie stage in overleg afhankelijk van persoonlijke opleidingsplan en ervaring;
  4. Goede opleidingssfeer met continue aandacht voor kwaliteitsverbetering van de opleiding.
  5. Mogelijkheid MICU rijden met supervisie;
  6. Goede mogelijkheden tot participatie in onderzoek;

Opleider

dr. Marcella Müller
Plaatsvervangend opleider: dr. Robert Tepaske

Vragen en contact

Telefoonnummer: 020-5663007 (secretariaat onderwijs en opleidingen)
Email: m.c.muller@amc.uva.nl of r.tepaske@amc.uva.nl