Pre-Implantatie Genetische Diagnostiek (PGD) (polikliniek)

Informatie over uw afspraak op de polikliniek Pre-Implantatie Genetische Diagnostiek (PGD).

Contact en afspraak

Uw huisarts of specialist heeft u een verwijzing gegeven voor het PGD-team in het AMC. 'PGD' is een afkorting van Pre-Implantatie Genetische Diagnostiek. Bij PGD word het embryo onderzocht op een erfelijke aandoening. ‘Pre-implantatie’ betekent dat dit gebeurt vóór de innesteling van het embryo in de baarmoeder.

In ons PGD-team werken deskundigen samen van de AMC-polikliniek Klinische Genetica en het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde. Dat is een ander onderdeel van het AMC.

Na uw afspraak bij de klinische genetica, kan een verwijzing naar het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde (CVV) plaatsvinden. Sommige paren hebben al een ander PGD centrum in Nederland bezocht (Utrecht , Groningen of Maastricht). Als dat zo is, en u kiest voor een IVF behandeling in het AMC, dan kunt u door de arts van het PGD centrum ook rechtstreeks naar het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde (CVV) worden verwezen. Voorafgaand aan uw bezoek aan de gynaecoloog van het PGD-team dient u de volgende vragenlijsten in te vullen en te mailen naar pgd@amc.nl: vragenlijst man pgd en vragenlijst vrouw pgd.

Wie komt in aanmerking?

PGD kan bij u worden toegepast als u een hoge kans hebt:

  • op het krijgen van een kind met een ernstige erfelijke aandoening, of
  • om uw kind al tijdens de zwangerschap te verliezen door een chromosoomafwijking.

Daarnaast moet de gynaecoloog hebben vastgesteld dat u een IVF- of ICSI-behandeling kunt ondergaan. Een voorwaarde is vanzelfsprekend ook dat het technisch mogelijk is om heel jonge embryo’s te onderzoeken op de erfelijke aandoening in kwestie.

    Wat kan ik verwachten?

    Voor een PGD-behandeling is IVF nodig (in vitro fertilisatie) of anders CSI, dat is een intracytoplasmatische sperma-injectie. Bij beide methoden worden één of meer eicellen buiten het lichaam bevrucht met zaadcellen.

    Na drie dagen rijping halen we één of twee cellen van elk embryo weg. In het laboratorium in Maastricht worden die vervolgens onderzocht op de erfelijke aandoening. Embryo’s met de erfelijke aandoening plaatsen we niet terug in de baarmoeder. Dat gebeurt alleen bij één embryo zonder de erfelijke aandoening.

    Onderzoek door een arts of specialist in opleiding

    Het AMC is een universitair medisch centrum. Niet alleen een ziekenhuis, maar ook een plek waar artsen en specialisten worden opgeleid. Daarom kan het voorkomen dat een co-assistent (arts in opleiding) of een arts-assistent (specialist in opleiding) u onderzoekt. Door mee te kijken en te luisteren, kunnen assistenten het vak goed leren. Natuurlijk staan ze altijd onder toezicht van een ervaren medicus.

    Route

    De polikliniek Klinische Genetica is gehuisvest in het polikliniekgebouw (bouwdeel Q) op de begane grond. Om er te komen neemt u de hoofdingang Poliklinieken en loopt u rechtdoor langs de koffiecorner en door de schuifdeuren. Daar kunt u zich melden bij de balie.

    Het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde (CVV) is gehuisvest in het polikliniekgebouw (bouwdeel Q) op de vierde verdieping. Om er te komen neemt u de hoofdingang Poliklinieken en loopt u rechtdoor langs de koffiecorner. Neem voorbij de schuifdeuren de lift naar de vierde verdieping en meld u bij de balie.

    Klinische Genetica

    020 - 566 5281

    Meer over uw bezoek aan het AMC: