De belangrijkste informatie voor een veilig bezoek hebben we voor u bij elkaar gezet. Deze informatie is voor het laatst bijgewerkt op 25 september.

Is het dragen van een mondneusmasker verplicht in het ziekenhuis?

Vanaf zaterdag 26 juni 2021 is het niet meer verplicht om een mondneusmasker te dragen in de openbare ruimtes van Amsterdam UMC. Lees meer in dit nieuwsbericht

Ik heb een algemene vraag over het coronavirus

Bekijk de website van het RIVM of bel met het landelijke informatienummer 0800-1351.

Moet ik 1,5 meter afstand houden in het ziekenhuis?

Wij vragen iedereen in ons ziekenhuis om 1,5 meter afstand te houden. Ook na de landelijke versoepelingen vanaf 25 september 2021 blijft de 1,5 meterregel voorlopig gelden in de gebouwen van Amsterdam UMC. Lees meer in dit nieuwsbericht.

Waar kan ik me laten testen op het coronavirus?

Iedere volwassene met coronaklachten kan zich gratis laten testen door de GGD. U kunt online een afspraak maken (via coronatest.nl) of telefonisch via 0800-1202.

Screening op het coronavirus vóór uw operatie of behandeling
Patiënten die een behandeling of operatie krijgen onder narcose of diepe sedatie, worden van tevoren getest op het coronavirus door Amsterdam UMC. Wij bellen u met meer informatie hierover.

Is het veilig om naar het ziekenhuis te komen?

Als u voor een afspraak naar Amsterdam UMC komt, loopt u geen extra gevaar om besmet te raken met het coronavirus. Om patiënten met het coronavirus en patiënten zonder het coronavirus tegelijkertijd veilig te kunnen behandelen, hebben we verschillende maatregelen getroffen.

Zo voorkomen we de verspreiding van het coronavirus:

 • we vragen patiënten en bezoekers om het aan te geven als ze coronaklachten hebben, zoals hoesten, verkoudheid, koorts, smaak- en reukverlies, kortademigheid en niezen
 • bezoekers met coronaklachten zijn niet toegestaan
 • we houden 1,5 meter afstand tot elkaar
 • in de poliklinieken geldt eenrichtingsverkeer
 • voor coronapatiënten zijn aparte ruimtes ingericht
 • medewerkers met coronaklachten worden direct getest
 • als een medewerker coronaklachten heeft, mag hij/zij niet komen werken
 • medewerkers dragen een mondneusmasker als zij geen 1,5 meter afstand kunnen houden
 • patiënten en bezoekers mogen een mondneusmasker dragen als zij dat willen
Ik heb een afspraak in het ziekenhuis. Waar moet en kan ik rekening mee houden?

Als u een afspraak heeft, wordt u door ons gebeld of krijgt u een afspraakbrief. Als het kan, maken we een (video)belafspraak. Uw zorgverlener bepaalt of het nodig is dat u naar het ziekenhuis komt.

Kom niet te vroeg naar uw afspraak

Het is belangrijk dat u zo kort mogelijk vóór uw afspraak in het ziekenhuis bent. Hiermee zorgen we ervoor dat er zo min mogelijk mensen tegelijk in het ziekenhuis zijn. Dit doen wij om besmettingen te voorkomen.

Heeft u coronaklachten? Vertel het ons!

Heeft u klachten die kunnen passen bij een coronabesmetting (hoesten, kortademigheid, koorts, neusverkoudheid, niezen of smaak en/of reukverlies)? Meld ons dat voor uw komst, dan nemen we de juiste maatregelen. Het is ook belangrijk dat u het doorgeeft als een huisgenoot of partner besmet is met het coronavirus, als u een melding heeft gekregen via de app CoronaMelder, óf als u in de afgelopen 10 dagen in het buitenland bent geweest.

Kan ik iemand meenemen naar mijn afspraak?
Kom alleen naar uw afspraak. U kunt met uw telefoon uw gesprek opnemen of iemand mee laten luisteren. Alleen als u echt niet alleen naar een afspraak kunt komen, bijvoorbeeld door een beperking, kunt u maximaal 1 persoon meenemen. Patiënten die jonger dan 18 jaar zijn, mogen altijd één ouder meenemen. Broertjes en zusjes mogen niet mee. Leest u onze aangepaste regels voor begeleiding goed door.
Gaat mijn afspraak, opname of behandeling door?
Door de opname van coronapatiënten moet Amsterdam UMC helaas een deel van de geplande zorg, zoals operaties, uitstellen. We begrijpen dat dit heel vervelend is voor de betrokken patiënten. Wij bellen u als uw afspraak wordt uitgesteld of wordt omgezet naar een videoconsult of telefonische afspraak. Als u niets van ons hoort, gaat uw afspraak in het ziekenhuis door. U hoeft zelf dus geen contact op te nemen. Lees meer in dit nieuwsbericht.
Waar kan ik parkeren?

Voor locatie VUmc, kijk op de pagina Route en parkeren locatie VUmc

Locatie AMC, Meibergdreef

Parkeren bij locatie AMC: vanaf maandag 8 juni wordt het gebied bij de hoofdingang en de ingang van de polikliniek vernieuwd. Dit heeft belangrijke gevolgen voor de parkeergelegenheid in dat gebied. Kijk voor de meest actuele situatie op de pagina Adres, route en parkeren.

Bent u slecht ter been? Tussen station Holendrecht en de ingang van locatie AMC rijdt een pendelbus. Wilt u hier gebruik van maken, leest u dan goed de informatie over de pendelbus.

Waar kan ik het ziekenhuis in?

U kunt de volgende ingangen gebruiken:

Locatie VUmc, De Boelelaan

 • De hoofdingang van het ziekenhuis
 • De hoofdingang van de poliklinieken
 • Het Imaging Center blijft open voor patiënten en bezoekers

De ingang van de Spoedeisende Hulp is bereikbaar, de zij-ingang van de Spoedeisende Hulp richting het ziekenhuis is gesloten.

Locatie AMC, Meibergdreef

 • Spoedeisende hulp (SEH) en Huisartsenpost via ingang SEH
 • De tijdelijke hoofdingang van het ziekenhuis
 • De ingang via parkeergarage P2.

De ingang van het APC (Psychiatrisch centrum) is open.

Mag ik bezoek ontvangen?
Wij snappen dat het belangrijk is dat familieleden en naasten u in het ziekenhuis kunnen bezoeken. We zorgen er graag voor dat u bezoek kunt ontvangen voor zover dat mogelijk is. Om ons ziekenhuis veilig te houden, hebben we onze regels voor bezoek aangepast. Zo houden we het risico op besmetting met het coronavirus zo laag mogelijk. Leest u onze aangepaste bezoekregels goed door.