De belangrijkste informatie voor een veilig bezoek hebben we voor u bij elkaar gezet. Deze informatie is voor het laatst bijgewerkt op 4 november 2021.

Ik heb een afspraak in het ziekenhuis. Waar moet en kan ik rekening mee houden?

Als u een afspraak heeft, wordt u door ons gebeld of krijgt u een afspraakbrief. Als het kan, maken we een (video)belafspraak. Uw zorgverlener bepaalt of het nodig is dat u naar het ziekenhuis komt.

Kom niet te vroeg naar uw afspraak

Het is belangrijk dat u zo kort mogelijk vóór uw afspraak in het ziekenhuis bent. Hiermee zorgen we ervoor dat er zo min mogelijk mensen tegelijk in het ziekenhuis zijn. Dit doen wij om besmettingen te voorkomen.

Heeft u coronaklachten (gehad)? Vertel het ons!

Heeft u klachten die kunnen passen bij een coronabesmetting (hoesten, kortademigheid, koorts, neusverkoudheid, niezen of smaak en/of reukverlies)? Meld ons dat voor uw komst, dan nemen we de juiste maatregelen. Het is ook belangrijk dat u het doorgeeft als:

 • u in de afgelopen 10 dagen contact heeft gehad met een huisgenoot of partner die besmet is met het coronavirus; of
 • u in de afgelopen 14 dagen positief getest bent op het coronavirus (via een testlocatie of via een zelftest)
Kan ik iemand meenemen naar mijn afspraak?
Kom alleen naar uw afspraak. U kunt met uw telefoon uw gesprek opnemen of iemand mee laten luisteren. Alleen als u echt niet alleen naar een afspraak kunt komen, bijvoorbeeld door een beperking, kunt u maximaal 1 persoon meenemen. Patiënten die jonger dan 18 jaar zijn, mogen altijd één ouder meenemen. Broertjes en zusjes mogen niet mee. Leest u onze aangepaste regels voor begeleiding goed door.
Heb ik een coronabewijs nodig?

Nee, in Amsterdam UMC heeft u geen coronabewijs (QR-code) nodig om binnen te komen. Ook in onze restaurants kunt u zitten zonder coronabewijs. Wel is het belangrijk dat u zich blijft houden aan de coronamaatregelen in ons ziekenhuis, zoals afstand houden en een mondneusmasker dragen.

Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over het coronabewijs.

Moet ik 1,5 meter afstand houden in het ziekenhuis?

Ja, wij vragen iedereen in ons ziekenhuis om 1,5 meter afstand te houden. In de liften is een maximaal aantal personen toegestaan.

Is het veilig om naar het ziekenhuis te komen?

Als u voor een afspraak naar Amsterdam UMC komt, loopt u geen extra gevaar om besmet te raken met het coronavirus. Om patiënten met het coronavirus en patiënten zonder het coronavirus tegelijkertijd veilig te kunnen behandelen, hebben we verschillende maatregelen getroffen.

Zo voorkomen we de verspreiding van het coronavirus:

 • we vragen patiënten en bezoekers om het aan te geven als ze coronaklachten hebben, zoals hoesten, verkoudheid, koorts, smaak- en reukverlies, kortademigheid en niezen
 • bezoekers met coronaklachten zijn niet toegestaan
 • patiënten en bezoekers dragen een mondneusmasker
 • we houden 1,5 meter afstand tot elkaar
 • in de poliklinieken geldt eenrichtingsverkeer
 • voor coronapatiënten zijn aparte ruimtes ingericht
 • medewerkers met coronaklachten worden direct getest
 • als een medewerker coronaklachten heeft, mag hij/zij niet komen werken
 • medewerkers dragen een mondneusmasker of face shield
Is het dragen van een mondneusmasker verplicht in het ziekenhuis?

Ja, vanaf 6 november is het verplicht om een mondneusmasker te dragen in Amsterdam UMC. Dit geldt voor alle patiënten en bezoekers vanaf 13 jaar. Neem een eigen, niet-medische mondneusmasker mee. Houd uw mondneusmasker alstublieft op gedurende uw hele bezoek. Lees meer in dit nieuwsbericht

Waar kan ik me laten testen op het coronavirus?

Iedere volwassene met coronaklachten kan zich gratis laten testen door de GGD. U kunt online een afspraak maken (via coronatest.nl) of telefonisch via 0800-1202.

Screening op het coronavirus vóór uw operatie of behandeling
Patiënten die een behandeling of operatie krijgen onder narcose of diepe sedatie, worden van tevoren getest op het coronavirus door Amsterdam UMC. Wij bellen u met meer informatie hierover.

Gaat mijn afspraak, opname of behandeling door?
Door de opname van coronapatiënten moet Amsterdam UMC helaas een deel van de geplande zorg, zoals operaties, uitstellen. We begrijpen dat dit heel vervelend is voor de betrokken patiënten. Wij bellen u als uw afspraak wordt uitgesteld of wordt omgezet naar een videoconsult of telefonische afspraak. Als u niets van ons hoort, gaat uw afspraak in het ziekenhuis door. U hoeft zelf dus geen contact op te nemen. Lees meer in dit nieuwsbericht.
Mag ik bezoek ontvangen?
Wij snappen dat het belangrijk is dat familieleden en naasten u in het ziekenhuis kunnen bezoeken. We zorgen er graag voor dat u bezoek kunt ontvangen voor zover dat mogelijk is. Om ons ziekenhuis veilig te houden, hebben we onze regels voor bezoek aangepast. Zo houden we het risico op besmetting met het coronavirus zo laag mogelijk. Leest u onze aangepaste bezoekregels goed door.
Ik krijg een uitnodiging tot videobellen. Hoe werkt dat?
Bij videobellen maakt u gebruik van een internetverbinding. Meer informatie en een handleiding over videobellen vindt u hier.