Atopisch eczeem

Atopisch of constitutioneel eczeem is een veel voorkomende huidziekte met verschillende uitingsvormen. Atopisch eczeem komt voor bij zowel kinderen als volwassenen.

Bij atopisch eczeem is er sprake van een ontsteking van de huid, waardoor de celdeling anders verloopt dan normaal en de huid er dus rood en schilferend uit ziet. De huid is defect in zijn barrièrefunctie.

Atopisch eczeem kan voorkomen in uw elleboogsplooien en knieholten, maar ook in uw gezicht of uw hals of nek, of zelfs verspreid over het hele lichaam (erythrodermie).

Atopisch eczeem kan een meer acute fase hebben en een meer chronische variant. Jeuk staat op de voorgrond waardoor de slaap ernstig verstoord kan zijn. Deze aandoening kan ook cosmetisch zeer hinderlijk zijn.

Atopisch eczeem komt voort uit een combinatie van genen (ons erfelijke materiaal) en omgevingsfactoren. Atopisch eczeem kan verergerd worden door infecties, contactallergenen en stress.

Atopisch eczeem kan een grote impact hebben op de kwaliteit van leven en kan gepaard gaan met moeheid, depressie en hooikoorts en astma.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: lokale behandelingen met verschillende zalven, lichttherapie en systeemtherapie waaronder behandeling met injecties. Dit kan poliklinische behandeling zijn, klinisch met een opname in het ziekenhuis of behandeling op ons dagbehandelingscentrum.

Spreekuur

Voorafgaand aan het intake gesprek krijgt u een vragenlijst toegestuurd die u terug dient te mailen.. We proberen eventueel verergerende factoren te ontdekken, geven was- en doucheadviezen, hebben aandacht voor de psychosociale aspecten die de ziekte met zich mee kan brengen en we besteden aandacht aan het onderdrukken van de jeuk en eventueel bijkomende ziekten.

U wordt geinformeerd over de mogelijke behandelingen en we stellen samen met u een behandelplan op. De behandeling kan bestaan uit een intensieve zalfbehandeling, het opstarten van intensieve dagbehandeling of lichttherapie of systeemmedicatie (ciclosporine, methotrexaat, azathioprine, mycophenolzuur of dupilumab).U kunt eventueel ook deelnemen aan een onderzoek naar een nieuw geneesmiddel dat wordt ontwikkeld voor atopisch eczeem.

Als dat nodig is verwijzen we u door naar een allergoloog bij de verdenking op contactallergieën, of een medisch psycholoog, voor eventueel extra begeleiding bij de psychische impact van deze ziekte.

Hoe word ik verwezen?

Uw dermatoloog kan u rechtstreeks verwijzen naar onze atopisch-eczeempoli door het sturen van een verwijsbrief.

Uw huisarts kan u niet rechtstreeks naar deze polikliniek verwijzen, u dient dus al onder behandeling te zijn van een dermatoloog.

Behandelteam

Prof. dr. Phyllis Spuls

Dr. Pina Middelkamp Hup

Wetenschappelijk onderzoek
Er wordt binnen het Amsterdam UMC veel aan wetenschappelijk onderzoek gedaan. Zo lopen er binnen de afdeling dermatologie ook verschillende onderzoeken bij atopisch eczeem.

We doen onderzoek naar nieuwe behandelvormen, naar bestaande behandelingen (zoals naar behandelingen bij specifieke vormen van atopisch eczeem), naar combinatiebehandelingen, naar gezamenlijke besluitvorming en nemen deel aan het ontwikkelen van consultkaarten. We vervolgen  al sinds 2017 patiënten die behandeling krijgen met licht- of systemische therapie in het TREAT NL register (https://treatregister.nl/) . We werken mee aan de ontwikkeling van nationale en internationale richtlijnen. Zo bent u altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van atopisch eczeem.