Biologic (psoriasis)

Sinds 2005 zijn er nieuwe geneesmiddelen beschikbaar voor de behandeling van het plaquetype van psoriasis, ook wel psoriasis vulgaris genoemd, en artritis psoriatica. Deze nieuwe geneesmiddelen worden als groep aangeduid met de term “biologicals”.

Biologicals vormen een groep van gemodificeerde eiwitten die speciaal zijn ontwikkeld om de immunologische processen in het lichaam die psoriasis veroorzaken te beïnvloeden. Biologicals kunnen psoriasis niet genezen, maar kunnen wel de symptomen van psoriasis onderdrukken.

De naam biologicals is afgeleid van de manier waarop deze nieuwe geneesmiddelen worden geproduceerd.

Wanneer start u een biological?

Een biological wordt gestart wanneer de zalven, eventueel lichttherapie en systemische therapieën al dan niet in combinatie met (intensieve) lokale therapie, niet voldoende resultaat geven.

Het spreekuur

Als er tijdens uw bezoek op het gespecialiseerde psoriasis spreekuur met u besproken is om te starten met een biological, zullen de verdere consulten plaats vinden op het biologic spreekuur.

Het spreekuur wordt door een dermatoloog in opleiding, en twee verpleegkundigen verricht, onder supervisie van prof. dr. Spuls.

Tijdens de consulten zal er samen met u gekeken worden welke biological de juiste behandeling is voor uw psoriasis. Ook wordt er gekeken of er naast de biological, de juiste lokale behandeling gehanteerd wordt om uw psoriasis zo optimaal mogelijk te onderdrukken.

Mocht de gekozen behandeling nietwerken of heeft u bijwerkingen die een reden tot stoppen zijn dan wordt er naar een andere biological, die misschien een beter effect heeft om zo uiteindelijk de juiste behandeling te vinden.

In het begin van de behandeling zal u na één maand en daarna ongeveer één keer per drie maanden op controle komen, en zal ook regelmatig bloedonderzoek plaatsvinden. Als de behandeling aan slaat en uw psoriasis stabiel is, kunnen controles elke zes maanden plaatsvinden of wordt u terugverwezen naar uw dermatoloog in een perifeer ziekenhuis.

Hoe word ik verwezen?

Uw dermatoloog kan u rechtstreeks verwijzen naar ons biologic spreekuur voor psoriasis, door het sturen van een verwijsbrief.
Helaas kan uw huisarts niet rechtstreeks naar dit specifieke spreekuur verwijzen en zult u meestal eerst onder behandeling zijn van een dermatoloog in een perifeer ziekenhuis.

Behandelteam

Prof. dr. Phyllis Spuls

Wetenschappelijk onderzoek

Er wordt binnen het Amsterdam UMC veel aan wetenschappelijk onderzoek gedaan. We doen bijvoorbeeld onderzoek naar nieuwe biologicals, combinatiebehandelingen met biologicals, de juiste doseringen van biologicals en we zoeken naar de beste behandeling van nagelpsoriasis. Ook werken we mee aan nationale en internationale richtlijnen. Zo bent u altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van psoriasis. Het kan zijn dat u gevraagd wordt mee te doen aan een studie/onderzoek, dit is geheel vrijblijvend en niet verplicht.