Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa is een aandoening waarbij ontstekingen ontstaan uitgaande van de haarzakjes. Vaak zitten deze ontstekingen in de oksels en in de liezen, soms in de bilnaad of op andere plekken.

De ontstekingen kunnen erg groot worden en veel klachten veroorzaken. Er kunnen gangen (fistels) of holten (abcessen) onder de huid ontstaan. Het ziektebeeld varieert in ernst, sommige mensen hebben alleen enkele abcessen, anderen hebben uitgebreide fistelvorming.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van het type hidradenitis suppurativa en de klachten die er zijn, en kan bestaan uit antibiotica, ontstekingsremmende geneesmiddelen, en operatieve ingrepen. Daarnaast kan laser epilatie preventief werken als er ontstekingen ontstaan die steeds in de oksels zitten of in de liezen of schaamstreek. Sommige patiënten hebben maar één van deze behandelingen nodig, en anderen hebben alles tegelijk nodig. Er zijn patiënten die zoveel ontsteking hebben rond de plekken dat ze eerst behandeld moeten worden met ontstekingsremmende biologicals. Deze middelen kunnen alleen in het ziekenhuis worden gegeven. Operaties zijn vaak nodig. Kleinere gebieden kunnen onder lokale verdoving worden verwijderd. Grote gebieden moeten soms onder narcose worden verwijderd, door de plastisch chirurg. Verder is het nodig om leefregels na te leven, zoals stoppen met roken en afvallen (indien van toepassing).

Voor meer informatie zie de volgende digitale folders:

- hidradenitis suppurativa

- operatie van fistels bij hidradenitis suppurativa

- fistels onder de huid

Hoe kan ik een afspraak krijgen op het spreekuur?

De patiënten die in het Amsterdam UMC komen voor de klacht hidradenitis suppurativa worden vaak doorverwezen door andere specialisten. Hiervoor is het nodig dat de verwijzend specialist een verwijsbrief stuurt naar het Amsterdam UMC. Er is geen apart hidradenitis suppurativa spreekuur, alle nieuwe patiënten worden eerst gezien op de algemene spreekuren. Vanuit daar worden patiënten als het nodig is intern doorverwezen naar andere spreekuren, zoals het hidradenitis suppurativa operatie spreekuur of het spreekuur van dr. J.R. Mekkes, die gespecialiseerd is in deze aandoening, of naar de poli plastische chirurgie.

Patiënten die door huisartsen worden verwezen (via zorgdomijn) komen automatisch terecht in het Huid Medisch Centrum (locatie Paasheuvelweg 28). De operaties bij hidradenitis suppurativa patiënten vinden zowel in het Amsterdam UMC (locatie Meibergdreef 9) als in het Huid Medisch Centrum plaats. Op beide locaties onder supervisie van dr. J.R. Mekkes. In het Huid Medisch Centrum worden ook de laser epilatie behandelingen gedaan. Als het nodig is (bijvoorbeeld voor het voorschrijven van biologicals) worden patiënten vanuit het Huid Medisch Centrum doorverwezen naar spreekuren in het Amsterdam UMC.

Wat kan ik verwachten van het spreekuur?

Tijdens het spreekuur wordt er onderzocht waar de afwijkingen zitten door goed te kijken en te voelen. Soms worden er foto’s gemaakt van de plekken. Er is verder geen speciaal onderzoek nodig. Het is belangrijk om een overzicht mee te nemen van de geneesmiddelen die u gebruikt. Ook willen we weten welke geneesmiddelen u al geprobeerd hebt voor de hidradenitis suppurativa, en wat het effect daar van was. En of er eerder geopereerd is. Meestal wordt een antibioticum voorgeschreven voor langere termijn, en als er plekken zijn die steeds op precies dezelfde plek terugkomen, dan wordt direct ook al een eerste operatie ingepland.

Behandelteam

Dr. J.R. Mekkes dermatoloog