Huidinfectie

Door de globalisering reizen mensen meer en ook verder. Dat zijn niet alleen toeristen maar ook migranten, vluchtelingen en expats. Hierdoor zien we in Nederland vaker huidinfecties die hier van nature niet voorkomen maar worden meegebracht door reizigers van elders. Omdat deze infecties zo weinig worden gezien is expertise noodzakelijk voor een goede diagnose en een effectieve behandeling. Deze expertise is aanwezig in het Amsterdam UMC.

Huidinfecties die in het buitenland kunnen worden opgelopen zijn:

  • ·Lepra, een infectie die huidzenuwen aantast waardoor mensen verlamd kunnen raken en de tastzin verliezen.

  • Leishmania, een infectie die niet genezende huidzweren geeft.

Mensen met een verzwakt afweersysteem lopen veel meer kans op huidinfecties. Ook zijn huidinfecties dan vaak moeilijker te behandelen omdat het afweersysteem niet kan meehelpen bij de genezing. Het afweersysteem kan minder goed werken vanwege een aangeboren aandoening, kanker, of een onderliggende infectie zoals hiv. Veel vaker krijgen patiënten afweer onderdrukkende medicijnen bijvoorbeeld na een orgaantransplantatie of een autoimmuunziekte zoals reuma of psoriasis. Veel voorkomende huidinfecties bij een verzwakt afweersysteem zijn:

  • Diepe schimmelinfecties

  • ·Mycobacteriële infecties (door langzaam groeiende bacteriën)

Virussen kunnen kanker veroorzaken. Ook dit wordt vaker gezien bij mensen met een verzwakt afweersysteem. Zo worden mensen met hiv veel vaker getroffen door huidtumoren zoals het Kaposisarcoom en anuskanker.

Ook zijn we onderdeel van het Amsterdams Multidisciplinair Lymecentrum (AMLC) en zien in dat kader de Lymeziekte patiënten met huidafwijkingen.

Wat kan ik verwachten van het spreekuur?

Het huidinfectiespreekuur vindt plaats op maandagochtend. Er worden huidinfecties behandeld die tijdens buitenland verblijf zijn opgelopen zoals lepra en leishmania. Daarnaast behandelen we mensen met chronische huidinfecties veroorzaakt door schimmels of mycobacteriën en mensen met een verzwakt afweersysteem met moeilijk behandelbare huidinfecties. Ook zien we mensen met Lymeziekte met huidafwijkingen.

Behandelteam

Prof. dr. H. de Vries, dermatoloog

Drs. M. Starink, dermatoloog