Psychodermatologie

Al langere tijd is bekend dat huidziekten kunnen samengaan met psychische klachten. Zo kan stress van invloed zijn op de huid. Maar andersom kan een huidziekte ook stress geven. Het gevolg is dat veel patiënten psychische klachten kunnen ontwikkelen die samenhangen met hun huidaandoening. Dit noemen we psychodermatologie.

Spreekuur

Een keer per twee weken op dinsdagmiddag vindt het spreekuur psychodermatologie plaats. Hier  ziet u een dermatoloog en een psychiater samen. Een afspraak duurt 45 minuten.

Onderzoek naar de samenhang tussen lichamelijke en psychische klachten gebeurt in overleg tussen de dermatoloog en de psychiater. Als het nodig is, zal overleg plaatsvinden met uw huisarts of andere betrokken specialisten. Ook kan het zijn dat contact word opgenomen met een psycholoog of een maatschappelijk werker. Dit gebeurt allemaal in goed overleg met u.

Het kan voorkomen dat u een aparte psychologische behandeling in het Amsterdam UMC krijgt aangeboden. Deze psychologische behandeling is in het algemeen kort en gericht op vermindering van uw klachten. Als er een langere behandeling nodig is wordt er met u overlegd over een verwijzing naar een andere instantie of hulpverlener bij u in de omgeving.

Hoe kom ik er?

Voor een afspraak op de polikliniek dermatologie in het Amsterdam UMC is een verwijzing van uw medisch specialist (meestal dermatoloog of psychiater) nodig. Indien de verwijsbrief elektronisch is verstuurd wordt u automatisch opgeroepen voor een afspraak. U kunt ook zelf de verwijsbrief sturen naar poli.dermatologie@amc.uva.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met 020 - 566 2530.

Behandelteam

Het behandelteam bestaat uit een dermatoloog en een psychiater die gespecialiseerd zijn op het gebied van de psychodermatologie. Vaak zijn er ook een dermatoloog- en een psychiater in opleiding aanwezig. Teven is er een intensieve samenwerking met de afdeling Medische Psychologie.

Bereikbaarheid

De polikliniek van de afdeling dermatologie is maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is: 020 - 566 2530.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen? U kunt deze stellen aan uw behandelend arts.