Research bij de Tattoopoli

Op het spreekuur wordt tevens onderzoek gedaan naar huidafwijkingen bij tatoeages, waaronder naar allergische reacties. Dit onderzoek is uniek; nooit eerder is in Nederland klinisch onderzoek verricht naar dit onderwerp.

Het onderzoek richt zich momenteel voornamelijk op de oorzaak, risicofactoren en behandeling van deze allergische reacties. Het uiteindelijke doel is om te helpen bij de ontwikkeling van nog veiligere kleurstoffen.

U heeft de mogelijkheid om zich te laten informeren over dit onderzoek en in sommige gevallen wordt u gevraagd deel te nemen. Dit is uiteraard volledig vrijwillig.

Om mensen met ongewenste reacties op een tatoeage zo goed mogelijk te bereiken hebben wij intensief contact met diverse tatoeëerders en houders van tattooshops.

Algemene informatie over tatoeage-inkten en de huidige medische stand van zaken worden onderling uitgewisseld. Daarnaast hebben de tatoeëerders op deze manier één gezamenlijke plek waar ze cliënten naartoe kunnen sturen.

Gekweekte huid

Er is een uniek onderzoek gestart naar de invloed van tatoeage-inkt op én in de huid. Onder leiding van Sue Gibbs (hoogleraar huidregeneratie VUmc/ACTA) wordt er met behulp van speciale 'kweekhuid' gekeken naar de reactie van het immuunsysteem op verschillende soorten en hoeveelheden tatoeage-inkt. Soortgelijk onderzoek is niet eerder verricht en hopelijk kan hierdoor de oorzaak van de verschillende huidreacties op tatoeages beter worden begrepen. Bovendien wordt, door gebruik te maken van gekweekte huid, proefdiervrij onderzoek verricht.

Corona-maatregelen

We zetten ons in om ons ziekenhuis veilig te houden tijdens de coronacrisis.

Lees deze extra maatregelen goed door voordat u een van onze locaties bezoekt: