Apotheek (poliklinisch en ziekenhuis)

Poliklinische apotheek

- Dr. Hamid Rahimtoola, Bita Vahdatzade MSc en Drs Maria Merkx zijn apothekers bij de Poliklinische Apotheek AMC.

Wij leveren voornamelijk geneesmiddelen aan patiënten die in behandeling zijn in het ziekenhuis. Dit zijn vaak zeer specialistische en dure geneesmiddelen, zoals bij CF. Door de korte lijnen in het ziekenhuis kunnen wij gemakkelijk schakelen met de andere zorgverleners rondom CF. Zo kunnen wij snel de gewenste medicatie leveren. En wij breiden onze kennis steeds verder uit. Wij zorgen met z’n allen voor de juiste medicatie op het juiste moment op de juiste plek.

De ziekenhuisapotheek

- De ziekenhuisapotheek, of klinische apotheek, van het Amsterdam UMC is betrokken bij de CF zorg als iemand opgenomen is. De ziekenhuisapotheek verstrekt de geneesmiddelen die in het ziekenhuis gebruikt worden. Een deel van deze geneesmiddelen worden ingekocht via een groothandel, maar een ander deel bereidt de ziekenhuisapotheek zelf.

- In het laboratorium van de ziekenhuisapotheek bepalen we de concentraties van geneesmiddelen in bloed. De ziekenhuisapotheker geeft vervolgens advies voor een dosering op maat voor de patiënt. Bij patiënten met CF gaat het vaak om het bepalen van concentraties van antibiotica- of antischimmelmiddelen, zoals bijvoorbeeld tobramycine en posaconazol. Maar we doen ook onderzoek naar de concentraties in bloed van de nieuwe CFTR modulatoren, om zo meer te weten te komen over de opname en afbraak van deze middelen bij patiënten met CF.

- Daarnaast denkt de ziekenhuis- en/of poliklinisch apotheker mee met de arts over andere zaken op het gebied van medicatie, bijvoorbeeld als er wisselwerking is tussen verschillende geneesmiddelen die een CF patiënt gebruikt. Sommige geneesmiddelen kunnen elkaars werking namelijk versterken of juist verminderen, en dan kan er een aanpassing van de dosering nodig zijn.