Bevolkingsonderzoek na transitie

Op deze pagina vindt u informatie over deelname aan bevolkingsonderzoek tijdens en na de transitie.

Een bevolkingsonderzoek is een gratis medisch onderzoek om een ziekte vroeg op te sporen. De Nederlandse overheid biedt drie bevolkingsonderzoeken naar kanker aan: bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Deze ziekten zijn vroeg op te sporen, nog voordat klachten ontstaan.

Bevolkingsonderzoek borstkanker

Alle inwoners die geregistreerd staan als vrouw ontvangen tussen hun 50ste en 75ste iedere twee jaar een uitnodiging voor het gratis bevolkingsonderzoek borstkanker. Door een mammografie (röntgenfoto van de borsten) kan borstkanker in een vroeg stadium worden ontdekt.

Wanneer ontvang u een uitnodiging?

Als u geregistreerd staat als vrouw ontvangt u vanaf uw 50ste tot en met uw 75ste elke twee jaar automatisch een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Wij adviseren iedereen met borstweefsel om deel te nemen aan dit bevolkingsonderzoek. Heeft u een borstverwijderende operatie ondergaan? Dan kunt u zich afmelden bij de screeningsorganisatie in uw regio. Informatie hierover vindt u in de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.

Staat u bij de gemeente geregistreerd als man en heeft u (nog) borstweefsel? Dan krijgt u niet automatisch een uitnodiging voor deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Wel adviseren wij u om deel te nemen aan dit onderzoek. Voor deelname kunt u zich melden bij uw (huis)arts of u kunt zich aanmelden via www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/contact.

Hoe kunt u meedoen?

Het onderzoek vindt plaats in een onderzoekscentrum bij u in de buurt. Een laborant maakt twee röntgenfoto's van elke borst. Twee radiologen beoordelen de foto's. Zij kijken of er afwijkingen te zien zijn in de borst(en). Als er een afwijking wordt gezien of als de röntgenfoto's niet voldoende informatie geven, is verder onderzoek nodig.

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Alle inwoners die geregistreerd staan als vrouw ontvangen tussen hun 30ste en 60ste iedere vijf jaar een uitnodiging voor het gratis bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden behandeld.

Wanneer ontvang u een uitnodiging?

Als u geregistreerd staat als vrouw ontvangt u vanaf uw 30ste tot en met uw 60ste elke vijf jaar automatisch een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Heeft u uw baarmoeder laten verwijderen? Dan kunt u zich afmelden bij de screeningsorganisatie van uw regio. Informatie hierover vindt u in de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.

Staat u bij de gemeente geregistreerd als man en heeft u (nog) een baarmoeder? Dan krijgt u niet automatisch een uitnodiging voor deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Wel adviseren wij u om deel te nemen aan dit onderzoek. Voor deelname kunt u zich melden bij uw (huis)arts of u kunt zich aanmelden via www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/contact.

Hoe kunt u meedoen?

Voor deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker maakt u zelf een afspraak voor een uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk. Wellicht ziet u als man erg op tegen het laten afnemen van het uitstrijkje. Dan is het prettig om het te laten doen door een arts die ervaring heeft met transgender personen. Dat kan uw eigen huisarts zijn, maar ook de gynaecoloog van het Genderteam van Amsterdam UMC. Wilt u het uitstrijkje laten maken door een gynaecoloog van het Genderteam? Neemt u dan contact op met het Genderteam door te bellen naar (020) 444 0542 of te mailen naar genderteam-poli@amsterdamumc.nl.

Zelfafname-set

Vindt u het erg vervelend om een uitstrijkje bij uw (huis)arts te laten maken? En is dit voor u een reden om niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek? Dan kunt u ook kiezen voor een zelfafname-set. Kijk voor de voordelen en nadelen op de website www.bevolkingsonderzoekbaarmoederhalskanker.nl. Let op: de gebruiksaanwijzing van deze zelfafname-set is niet genderneutraal.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Alle mensen ontvangen tussen hun 55ste en 75ste iedere twee jaar een uitnodiging voor het gratis bevolkingsonderzoek darmkanker. Door er vroeg bij te zijn kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden behandeld.

Wanneer ontvangt u een uitnodiging?

Als u tussen de 55 en 75 jaar bent, ontvangt u elke twee jaar automatisch een uitnodiging voor het gratis bevolkingsonderzoek darmkanker.

Hoe kunt u meedoen?

Met het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt er onderzocht of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in uw ontlasting kan te maken hebben met poliepen en darmkanker. U doet thuis een ontlastingstest, die u opstuurt. Bloed in uw ontlasting is niet altijd met het blote oog te zien. Daarom wordt een klein beetje van uw ontlasting onderzocht in een laboratorium. Kijk voor meer informatie en de voordelen en nadelen op de website www.bevolkingsonderzoekdarmkanker.nl.