Kanker en erfelijkheid

Kanker is een veelvoorkomende ziekte in ons land. Eén op de drie personen krijgt ooit in het leven de diagnose kanker.

Door toeval kan er in de ene familie meer kanker voorkomen dan in de andere. Ook kunnen leefgewoonten (zoals bijvoorbeeld roken of overmatig alcoholgebruik) de kans op kanker beïnvloeden. Soms betreft het echter een erfelijke aanleg voor kanker in een familie.

Bij ongeveer 5% van alle personen met kanker speelt erfelijkheid een rol. Meestal gaat het om één bepaalde soort kanker die bij meerdere familieleden voorkomt. Soms betreft het een specifieke combinatie van verschillende soorten kanker.

Als er sprake kan zijn van een erfelijke vorm van kanker is een verwijzing naar de afdeling Klinische Genetica raadzaam.

Meerwaarde van verwijzing kan zijn:

  • medische winst bij vast stellen van een erfelijke oorzaak;
  • persoonsgericht screeningsadvies voor patiënt en/of familieleden;
  • duidelijke antwoorden op vragen over erfelijkheid.

    Een consult bij de Klinische Genetica leidt niet altijd tot inzetten van DNA-diagnostiek via een bloedonderzoek. Wel volgt er altijd een op de persoon, en of zijn/haar familie, gericht overzicht en advies.

    Hieronder staat een aantal belangrijke vormen van kanker waarvan bekend is dat een erfelijke aanleg van invloed kan zijn. Bij vrijwel alle vormen van kanker kan erfelijkheid echter een rol spelen. Door op de aandoening te klikken komt u bij algemene informatie over deze vorm van kanker. Daarbij is veelal ook informatie opgenomen over erfelijke oorzaken. Meer algemene informatie over erfelijkheid en kanker vindt u hier. Bekijk hier het beeldverhaal over erfelijke aanleg kanker in de familie.