Informatie over uw afspraak op de polikliniek Klinische Immunologie en Reumatologie.

Contact en afspraak

Uw huisarts of specialist verwijst u naar de polikliniek Klinische Immunologie en Reumatologie (KIR) van het AMC.

Wat doen wij?
U kunt bij ons terecht voor onderzoek naar behandeling van immunologische en reumatische aandoeningen.

Onze artsen helpen u bij zaken zoals:

  • reumatoïde artritis (gewrichtsreuma)
  • spondyloartritis (een vorm van ontstekingsreuma aan het bekken en de wervelkolom)
  • complexe auto-immuunziekten (zoals systemische lupus erythematosus en myositis)
  • vasculitis (ontsteking van de bloedvatwand)

Met wie heb ik een afspraak?
Op de polikliniek Klinische Immunologie en Reumatologie werken reumatologen, reumatologen in opleiding en verpleegkundigen.

De eerste afspraak vindt plaats bij een reumatoloog of een reumatoloog-in-opleiding. De reumatoloog is een arts die gespecialiseerd is het behandelen van reumatische ziekten. Een reumatoloog-in-opleiding is een arts die zich specialiseert in de reumatologie. We noemen hen ook wel arts-assistent of specialist-in-opleiding.

Het AMC is een academisch ziekenhuis. Het komt daarom voor dat een co-assistent (arts in opleiding) u eerst onderzoekt. Door mee te kijken en te luisteren, leren zij hoe ze later te werk kunnen gaan. U wordt alleen onderzocht door een co-assistent als u hier geen bezwaar tegen heeft. Daarbij wordt u ook altijd door een reumatoloog of reumatoloog-in-opleiding onderzocht.

Wat kan ik verwachten?

We vinden het belangrijk om u goed te leren kennen. De eerste afspraak duurt daarom ongeveer 1 uur. Tijdens deze afspraak informeert de reumatoloog (in opleiding) naar uw klachten, stelt hij vragen en doet onderzoek. Vaak is er verder onderzoek nodig, bijvoorbeeld bloed- of urineonderzoek of röntgenfoto’s. De meeste onderzoeken laat u direct na uw bezoek doen. Voor sommige onderzoeken, zoals echo of MRI moeten we een aparte afspraak maken.

Wanneer krijg ik de uitslag te horen?

Soms is direct bij het eerste bezoek duidelijk wat u mankeert. Meestal is er verder onderzoek nodig voor wij een diagnose kunnen stellen. De arts bespreekt dit dan met u.

De arts legt uit en adviseert hoe u met de klachten om kunt gaan. Soms doet de arts ook meteen een behandelvoorstel. U wordt daarbij natuurlijk ingelicht over eventuele risico’s van de behandelingen. Verder vertellen wij u wat de vooruitzichten zijn en wat u van een behandeling kunt verwachten.

Vervolgafspraak
We plannen afspraken maximaal 4 weken vooruit. Hiermee wordt voorkomen dat veel afspraken weer verzet moeten worden.

Heeft u uw afspraak binnen vier weken? Dan kunt u een afspraak inplannen bij de balie. U krijgt dit van uw arts te horen.

Heeft u uw afspraak na vier weken? Dan kunt u deze niet gelijk inplannen. U krijgt 4 weken van tevoren bericht over de ingeplande afspraakdatum en -tijd.

We werken aan een manier waarop u zelf online uw afspraken kunt inplannen via de MijnDossier app. U kunt voor vragen altijd terecht bij de baliemedewerker van uw afdeling.

Speciale poliklinieken

Naast de ‘gewone’ polikliniek waar mensen met reumatische aandoeningen worden behandeld, hebben we poliklinieken die zich specifiek richten op spondyloartritis (een vorm van ontstekingsreuma aan het bekken en de wervelkolom), systeemziekten en vasculitis (ontsteking van de bloedvatwand) binnen deze laatste polikliniek werken we nauw samen met de afdeling vasculaire geneeskunde van het AMC. Daarbij is er een spreekuur mobiliteit, waar we een behandelplan opstellen samen met de revalidatiearts of orthopeed.

Hoe bereid ik me voor?

Veel mensen vinden het moeilijk om hun klachten en vragen goed onder woorden te brengen. Het helpt vaak om een briefje te maken waar u uw vragen op schrijft. U mag ook altijd iemand meenemen bij uw bezoek aan het AMC.

Belangrijk om mee te nemen:

Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitsbewijs of vreemdelingendocument) of uw AMC-patiëntenpas.

  • Een geldig verzekeringsbewijs.
  • Een actueel overzicht van de medicijnen die u (eventueel) gebruikt.
  • De verwijsbrief van uw huisarts of specialist (als die nog niet opgestuurd is).
  • Eventuele röntgenfoto’s en overdrachtsrapporten die u heeft.

Rechten en (plichten)

Een overzicht van uw rechten (en plichten) kunt u lezen op onze website.

Route

De polikliniek Klinische Immunologie en Reumatologie ligt in het polikliniekgebouw (bouwdeel Q) op de tweede verdieping. Om er te komen neemt u de hoofdingang Poliklinieken en loopt u rechtdoor langs de koffiecorner. Neem hier rechts de lift of de trap naar de tweede verdieping en meld u bij de balie.

Klinische Immunologie en Reumatologie

020 - 566 2694

Wachttijd Klinische Immunologie en Reumatologie

Wachttijden polikliniek:

Door het Coronavirus wijken onze toegangstijden af van hetgeen op de website staat. Houd voor meer informatie onze homepage in de gaten. Voor urgente vragen kunt u contact opnemen met de afdeling waar u naar toe verwezen bent.

Klinische Immunologie en Reumatologie: - dagen.

Meer over uw bezoek aan het AMC: