Neuromodulatie

Neuromodulatie tegen pijn.

Wat is Neuromodulatie?

U heeft pijn omdat er prikkels langs het ruggenmerg naar uw hersenen gaan, die zorgen dat u pijn voelt. Door uw ruggenmerg te stimuleren kunnen deze prikkels tegengehouden worden. U heeft daardoor minder pijn.

Bij neuromodulatie wordt het ruggenmerg gestimuleerd met een klein inwendig apparaatje. Dit apparaatje is een neuromodulator en lijkt een beetje op een pacemaker. Met elektrische stroompjes van de neuromodulator wordt uw ruggenmerg gestimuleerd.

Op de afdeling Pijngeneeskunde van het AMC werken we met twee vormen van neuromodulatie:

  • Elektrische stimulatie van uw ruggenmerg
  • Elektrische stimulatie van een zenuwwortel

Helpt Neuromodulatie bij alle soorten pijn?

Neuromodulatie helpt niet bij iedere pijn. Deze behandeling helpt vooral bij zenuwpijn, in uw rug of in uw armen of benen. Neuromodulatie wordt pas toegepast wanneer alle andere behandelingen niet meer werken of u daar te veel bijwerkingen van heeft. Neuromodulatie is namelijk een ingrijpende behandeling.

Voordat er daadwerkelijk tot implantatie van een neuromodulator over gegaan wordt, doorloopt u een heel traject, waarbij u gesprekken heeft met verschillende zorgverleners, waaronder mogelijk een klinische psycholoog die gespecialiseerd is op het gebied van chronische pijn.

Wij voeren neuromodulatie uit bij meer dan 70 patiënten per jaar.