Inwendige bestraling met een ring bij baarmoederkanker

Inwendige bestraling (brachytherapie) is een onderdeel van de behandeling bij baarmoederkanker.

De inwendige vrouwelijke geslachtsorganen (Bron: Kanker.nl)
De inwendige vrouwelijke geslachtsorganen (Bron: Kanker.nl)

Inwendige bestraling met een ring wordt gegeven na een operatie waarbij de baarmoeder verwijderd is. Uitwendige bestraling kan ook een onderdeel zijn van de behandeling. De inwendige bestraling komt dan daarna.

Waarom inwendige bestraling?

Inwendige bestraling heeft als voordeel dat het operatiegebied een hoge dosis straling krijgt. Het gezonde weefsel daaromheen krijgt weinig straling. Bij inwendige bestraling wordt het operatiegebied van dichtbij bestraald. Dit gebeurt met radioactief materiaal: een radioactieve bron. Voor de inwendige bestraling wordt een buisje gebruikt in de vorm van een staafje met aan het eind een ring. Dit noemen we een ring-applicator. Deze ring komt tegen het litteken bovenin de vagina. De radioactieve bron gaat tijdens de bestraling door deze ring.

Ringapplicators
Ringapplicators

Deze inwendige bestraling wordt 1x gegeven na uitwendige bestralingen en 3x als uitwendige bestralingen géén onderdeel zijn van de behandeling. De procedure is iedere keer hetzelfde.

Wat is de voorbereiding op de inwendige bestraling?

De gehele behandeling is ook uitvoerig beschreven in de folder "inwendige bestraling met een ring-applicator".

De avond voor de opname maakt u met behulp van een klysma de darmen leeg. Het recept krijgt u bij de brief met uw opname afspraak.

Op de dag van de behandeling mag U gewoon ontbijten .  U wordt de dag van de inwendige bestraling opgenomen op de afdeling F5-Noord (Short Stay) van het AMC.

Wat gebeurt er op de dag van de behandeling?

De ring- applicator wordt ingebracht op een onderzoekskamer op de verpleegafdeling F5Noord. De ring komt in de bovenkant van de vagina tegen het litteken.

U krijgt ook tijdelijk een blaaskatheter omdat u een paar uur niet uit bed kunt.

Na het inbrengen van de ring-applicator wordt er op de afdeling Radiotherapie een CT-scan gemaakt. Daarna wordt het bestralingsplan gemaakt. Dit duurt enkele uren. In de tussentijd ligt U in bed op uw kamer op F5-Noord (Short Stay). U kunt dan niet uit bed.

Hoe gaat de inwendige bestraling?

Als het behandelplan klaar is, wordt de ring-applicator aangesloten op het toestel met de radioactieve bron. U krijgt dan één bestraling. Tijdens de bestraling gaat de bestralingsbron stapsgewijs door de ring-applicator. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Van de bestraling zelf voelt U niets.

Tijdens de bestraling is de deur van uw kamer gesloten en mag er niemand anders in uw kamer aanwezig zijn. Tijdens het wachten tussen de CT scan en de bestraling mag U wel bezoek ontvangen. Alleen volwassenen mogen op bezoek komen; zwangere vrouwen en kinderen niet.

Wat gebeurt er na de inwendige bestraling?

Als de bestraling is gegeven worden de applicator en de katheter verwijderd. Als u geplast heeft mag U naar huis. Bij uw ontslag uit het AMC krijgt U van de verpleegkundige een ontslag formulier mee . Enkele dagen na de bestralingen zullen de Voorlichting Radiotherapie en/of de verpleegafdeling U bellen om te vragen hoe het met U gaat.  

Welke bijwerkingen kunnen optreden?

Niet iedereen heeft evenveel last van bijwerkingen.

Er zijn

Wat gebeurt er na de radiotherapie?

Ongeveer 4 weken na de inwendige bestraling heeft u een controle afspraak met de radiotherapeut. Daarna zullen de controles om en om met de gynaecoloog zijn. In overleg kunt U terug naar de gynaecoloog in uw eigen ziekenhuis. Soms kan dit direct, soms pas later. De controles bij de radiotherapeut zijn wel in het AMC.  

Meer informatie

Er staat meer en uitgebreidere informatie op de volgende websites:

De behandelend arts geeft natuurlijk ook antwoord op alle vragen.

De Voorlichting van de afdeling Radiotherapie kan ook meer uitleg geven. Zij zijn bereikbaar op via e-mail (voorlichting-radiotherapie@amc.nl).

Afdeling Radiotherapie

AMC: 020 - 566 3433

Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur