Wat is een schisis?

De letterlijke betekenis van schisis, betekent spleet. Schisis is de medische term die wordt gebruikt voor een gespleten lip, een gespleten gehemelte/kaak of allebei. Een schisis kan op verschillende manieren voorkomen. Van elke duizend kinderen die worden geboren, worden er ongeveer twee geboren met een schisis.

Oorzaak

Hoe een schisis precies ontstaat, is tot op heden niet bekend. Meerdere factoren kunnen een rol spelen. U kunt hierbij denken aan een stoornis in de zwangerschap; bij iedere foetus is in eerste instantie sprake van een dubbelzijdige lip-, kaak- en gehemeltespleet. De schisis ontstaat in een vroeg stadium van de zwangerschap, als het gezicht en het gehemelte worden gevormd. Als deze ontwikkeling om wat voor reden ook verstoord wordt, kan een schisis ontstaan. Tussen de zesde en negende week van de zwangerschap sluiten de lip en de bovenkaak zich volledig. Tussen de negende en twaalfde week sluit ook het gehemelte. Als dit niet goed gaat, blijven er spleten bestaan. Erfelijkheid kan hierbij een rol spelen.

Wilt u meer lezen over het ontstaan van een schisis? Klik hier.

Diagnose

Tijdens de zwangerschap wordt bij twintig weken een echo gemaakt. Deze 20 weken echo noemen we een Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO).

Worden er afwijkingen gevonden dan worden patiënten doorverwezen voor een Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek (GUO). Soms kan een lipschisis al bij de 20-weken echo gezien worden. Als dit zo is, wordt u doorverwezen naar het schisisteam. Als de baby alleen een gehemeltespleet heeft, is dit vaak niet zichtbaar op de echo. Het kan ook zijn dat een (palatum) schisis pas bij de geboorte wordt ontdekt. Ook dan zal de kinderarts u direct doorverwijzen naar schisisteam.

Variaties in schisis

Er bestaan verschillende soorten schisis.

We onderscheiden de volgende soorten:

  • lipspleet
  • lip- en kaakspleet
  • lip-, kaak- en gehemeltespleet
  • gehemeltespleet

De schisis kan variëren in:

  • Grootte: de lipspleet kán doorlopen tot aan de neus, de gehemeltespleet tot voor in de mond. Deze variaties noemen ze ook wel een compleet of incomplete spleet. Een gehemeltespleet kan soms ook in een submuceuze vorm aanwezig zijn. Hierbij lijkt het gehemelte intact, maar zijn de spieren van het zachte gehemelte niet aan elkaar vastgegroeid met mogelijke gevolgen voor de spraak.
  • Enkelzijdig of dubbelzijdig: de schisis kan enkelzijdig of dubbelzijdig zijn.

Een lip- en kaakspleet worden meestal ontdekt tijdens de zwangerschap bij de twintig weken echo. Een gehemeltespleet is vaak pas na de geboorte zichtbaar.

Soms heeft een kind naast de schisis ook andere aangeboren afwijkingen. De kinderarts en klinisch geneticus (een deskundige op het gebied van erfelijkheid), onderzoeken uw kind na de geboorte. Als uw kind meerdere aangeboren afwijkingen heeft zal de klinisch geneticus proberen uit te zoeken wat hiervan de oorzaak is.

Andere aangeboren afwijkingen

Soms heeft een kind naast de schisis ook andere aangeboren afwijkingen. De kinderarts en klinisch geneticus (een deskundige op het gebied van erfelijkheid), onderzoeken uw kind na de geboorte. Als uw kind meerdere aangeboren afwijkingen heeft zal de klinisch geneticus proberen uit te zoeken wat hiervan de oorzaak is.

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer