Adenomyose (vorm van endometriose)

Adenomyose is een ziektebeeld wat wordt veroorzaak door ingroei van baarmoederslijmvlies in de wand van de baarmoeder.

De binnenkant van de baarmoeder is bekleed met baarmoederslijmvlies. Dit is het weefsel wat elke maand bij de menstruatie afgescheiden wordt. Bij sommige vrouwen groeit dit weefsel op een abnormale plek. Als het buiten de baarmoeder in de buikholte terecht komt, heet dit endometriose. Als dit in de spierlaag van de baarmoeder groeit, heet dit adenomyose. Adenomyose kan in lokaal in een klein stukje van de baarmoeder voorkomen (een adenomyoom of focale adenomyose) of verspreid door de wand van de baarmoeder (diffuse adenomyose).

Uitleg
Hieronder vindt u alle mogelijkheden. Als u op de titel klikt, ziet u de onderliggende, bijbehorende informatie.
Klachten

Adenomyose wordt gekenmerkt door veel pijn tijdens de menstruatie, soms in combinatie met hevig bloedverlies. Het gevolg van adenomyose op zwanger worden en miskramen is nog niet duidelijk. De pijnklachten zijn typisch tijdens het bloedverlies en kunnen een overlap hebben met de klachten van endometriose. Het bloedverlies kan zo hevig zijn dat een mogelijke bloedarmoede het gevolg is. De relatie tussen adenomyose en niches (abnormaal genezen keizersnede littekens) wordt nog in onderzoek verband onderzocht.

Het consult

Als u bij ons op de poli komt zal het gesprek al erg veel informatie geven over de aard van de klachten en de waarschijnlijkheid dat dit door adenomyose komt. Na het verrichten van lichamelijk onderzoek, het eventueel afnemen van een uitstrijkje middels een speculum (vaginale spreider / “eendenbek”) volgt een inwendige, vaginale echo. Met de echo kan het beste beoordeeld worden of er sprake is van adenomyose. Meestal zullen we een 3D echo verrichten (u merkt geen verschil met de “gewone” echo) en soms een water of gel echo. Bij dit soort echo wordt middels een speculum wat water of gel in de baarmoeder gebracht waarna de holte van de baarmoeder beter te beoordelen is middels echo. De meeste vrouwen ervaren hierna wat krampende onderbuikspijn als gevolg van baarmoeder krampen.

Behandelingen
Adenomyose hoeft niet altijd behandeld te worden. We denken wel wat, net als bij endometriose, als iemand maandelijks bloedverlies blijft houden, de klachten kunnen verergeren. Het doel van de behandeling is dan ook vaak het zo lang mogelijk laten stoppen met bloeden. Dit kan met medicatie: de anticonceptie pil (bij voorkeur zonder stopweek), alleen progestoron preparaten (zoals de Mirena spiraal) of GnRH-analogen (zoals Lucrin). Als het probleem klein is en sterk gelokaliseerd, kan het soms chirurgisch verwijderd worden, maar meestal kan je adenomyose niet opereren.

Corona-maatregelen

We zetten ons in om ons ziekenhuis veilig te houden tijdens de coronacrisis.

Lees deze extra maatregelen goed door voordat u een van onze locaties bezoekt:

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer