Niches (keizersnedelittekens)

Een ‘niche’ is een holtevormig litteken in de baarmoeder na een keizersnede.

De uitsparing in de baarmoeder ter plaatse van het keizersneelitteken (‘niche’) houdt verband met bloedverlies na de menstruatie (postmenstruele spotting). Daarnaast kunnen pijnklachten, vruchtbaarheidsproblemen en complicaties in de daarop volgende zwangerschap optreden. in de figuur rechts ziet u een schematische voorstelling van een niche.

Uitleg
Hieronder vindt u alle mogelijkheden. Als u op de titel klikt, ziet u de onderliggende, bijbehorende informatie.
Het consult

Het consult zal bestaan uit een gesprek waarbij eerst uw algemene gegevens worden genoteerd, hierna zal worden ingegaan op klachten die u heeft.

Hierna wordt het volledig gynaecologisch onderzoek gedaan (speculum onderzoek, vaginaal toucher en een inwendige echo). De echo zal wellicht iets langer duren dan u gewend bent. Er worden veel metingen gedaan die wat tijd kosten. Soms is er nog een extra onderzoek nodig waarbij er gel in de baarmoeder wordt gedaan om zo de niche beter te kunnen beoordelen.

Naar aanleiding van het onderzoek zal er op uw situatie specifiek een voorstel voor een behandelplan worden opgesteld. Dit zal ook nog in het team besproken worden. Mogelijk wordt gevraagd of u met 1 van de lopende studies mee wilt doen.

U wordt tijdens dit eerste consult gezien door een gespecialiseerd gynaecoloog of op de speciaal daarvoor ingerichte niche spreekuren waar het begin van het consult door de gynaecoloog in opleiding wordt gedaan en het onderzoek en behandelplan in bijzijn van een gespecialiseerd gynaecoloog verricht en besproken wordt. .

Mogelijke behandelingen

Amsterdam UMC is een tertiair verwijscentrum voor vrouwen uit heel Nederland (en daarbuiten), met klachten van hun door een keizersnede veroorzaakte niche. De behandelingen voor de klachten veroorzaakt door een niche kunnen bestaan uit een afwachtend beleid, hormonale therapie (oa de pil of een hormoonhoudend spiraaltje) of een operatie.

De operaties die er zijn voor de behandeling van een niche zijn:

  • Een hysteroscopische niche resectie: er wordt via de vagina in de baarmoeder gekeken met een dun kijkbuisje. De bloedvaatjes in de niche kunnen dan worden dichtgebrand en de niche wordt dan iets vlakker gemaakt zodat het bloed er makkelijker uit kan stromen. De niche wordt feitelijk iets groter gemaakt.
  • Een laparoscopische niche resectie : de niche wordt met een kijkoperatie via de buik holte uit de baarmoeder verwijderd. Hierna wordt de baarmoeder weer hersteld met hechtingen.
  • Een baarmoederverwijdering.: dit wordt soms voorgesteld als laatste optie bij patiënten zonder kinderwens.

Niet alle behandelingen zijn mogelijk voor alle niches. Zo kan bij een relatief ondiepe niche met een dikke spierlaag hierboven geen laparoscopische niche resectie plaatsvinden en bij een diepe niche met een dunne spierlaag hierboven geen hysteroscopische resectie plaatsvinden. Ook hebben alle behandelingen hun eigen risicoprofiel waarover u zich kunt laten voorlichten op het spreekuur.

Alle behandelingen worden uitgevoerd in onderzoekssetting. Wij vinden het belangrijk om deze zorg in onderzoek in te bedden, zodat we onze expertise kunnen evalueren en de techniek kunnen verbeteren. Daarnaast leren we ook over de lange termijn effecten van de ingreep die we kenbaar maken in internationale wetenschappelijke tijdschriften.