Ontslag

De opnameduur op de zwangere afdeling is vaak vooraf niet direct te bepalen. Gedurende de opname zal er regelmatig bekeken worden wanneer u met ontslag kunt.

De opnameduur op de kraamafdeling is afhankelijk van de indicatie. In overleg met het behandelteam wordt vastgesteld wanneer u en eventueel uw kind voldoende zijn hersteld om het ziekenhuis te verlaten. Wanneer u naar huis mag, wordt u zo spoedig mogelijk geïnformeerd. Bij voorkeur vindt het ontslag plaats in de ochtend, rond 10 uur.

Voor het ontslag zullen er ontslag gesprekken plaatsvinden met het medisch- en verpleegkundig team. De arts of klinisch verloskundige bespreekt met u hoe de opname is verlopen, uw vertrek, de nazorg en uw vragen. Zij vertellen u over wat de gebruikelijke klachten zijn, leefregels (voor persoonlijke verzorging, huishouden, sporten) en medicatie voor thuis. De verpleegkundige bespreekt met u de nazorg in de eerste periode thuis, kraamzorg en controle afspraken in de polikliniek.

Als het goed is, heeft u al in de zwangerschap kraamhulp geregeld. In de meeste gevallen wordt de kraamhulp via uw zorgverzekeraar vergoed. Is het regelen van kraamhulp nog niet gelukt? Probeer dit dan alsnog te regelen en geef dit aan bij de verpleegkundige.

Brieven

Bij ontslag krijgt u de benodigde brieven mee voor verschillende zorgverleners, zoals de huisarts, de verloskundige en de kraamzorg. Zij zullen de zorg en verdere begeleiding in de thuissituatie overnemen. Deze brieven kunt u zelf terugvinden in Mijn Dossier. De brief aan de huisarts bevat gegevens over de behandeling in het ziekenhuis, informatie over uw bevalling, eventuele medicijnen, informatie over de nabehandeling en adviezen voor een eventuele volgende zwangerschap.

Bij vertrek ontvangt u, indien nodig, een afspraak voor nacontrole en verdere behandeling in de polikliniek. Als u thuis medicijnen moet gebruiken, anders dan voor uw opname, krijgt u een recept mee voor de apotheek.

Checklist ontslaggesprek

  • Uw ziekte: de diagnose en behandeling
  • De leefregels na ontslag: wat mag u wel en niet
  • Uw medicatie voor thuis/ krijgt u een recept mee?
  • Wondzorg of hechtingen
  • Wat te doen bij gezondheidsklachten thuis?
  • Controle afspraak op de polikliniek
  • Hoe heeft u de opname ervaren?
  • Vervoer naar huis

Als u na thuiskomst nog vragen heeft dan kunt u gerust contact opnemen met de verloskunde afdeling.