Thuis na een keizersnede

Thuis zult u geleidelijk verder moeten herstellen. De tijd die nodig is voor het herstel, is na een keizersnede vaak langer dan na een vaginale bevalling. U bent niet alleen (opnieuw) moeder geworden maar daarnaast ook genezende van een operatie.

Pijnklachten van de wond

Hoesten, persen (ontlasting) en lachen kunnen de eerste tijd nog vervelend of pijnlijk zijn. De wond is echter sterk genoeg om daar tegen te kunnen. U kunt uw wond dan het beste ondersteunen door uw beide handen of een handdoek zachtjes tegen de wond regio te drukken.

Aan de zijkant van het litteken kan u een trekkend gevoel hebben van de inwendige hechtingen. Dit is normaal en verdwijnt vanzelf.

Omdat bij de operatie de zenuwen in de buikhuid zijn doorgesneden, kan u lange tijd een doof gevoel rond het litteken houden. Boven dit gebied is er dikwijls halverwege de navel een gebied dat juist extra gevoelig is. Vaak is pas na zes tot twaalf maanden het gevoel in de buikwand weer normaal.

Als pijnstilling kan paracetamol (geen aspirine!) worden gebruikt, tot maximaal 4 x daags 1000mg per 24 uur. Dit mag ook als u borstvoeding geeft.

Deze pijnstilling bouwt u langzamerhand af, afhankelijk van uw klachten.

Wondverzorging

Meestal heeft u als u met ontslag gaat uit het ziekenhuis geen pleister meer op de wond. De wond is mooi droog en lekt niet meer. Mocht de wond nog lekken, verschoon dan dagelijks de pleister (na het douchen). Als de wond niet meer lekt, is het raadzaam om de pleister eraf te laten en de wond aan de lucht te laten drogen.

Mocht er nog wat vocht of een beetje bloed uit de wond naar buiten komen, dan kunt u de wond met de douche schoonspoelen, voorzichtig drogen en een droog gaas eroverheen doen om uw kleding te beschermen. Uw kraamverzorgende en verloskundige thuis zullen de wondgezing controleren.

De keizersnedewond is gehecht met oplosbare hechtingen. Deze lossen vanzelf op.

Vermoeidheid

Een veelgehoorde klacht na een keizersnede is moeheid. U kunt daar het beste aan toegeven: probeer zo veel mogelijk rust te nemen. Aanvaard ook hulp die familie en kennissen u aanbieden.

Soms vergoedt uw verzekering na ontslag uit het ziekenhuis aanvullende kraamzorg. Uw verloskundige kan dit voor u regelen.

Echter kunt u ook moe zijn omdat u mogelijk te weinig eet. Als u borstvoeding geeft heeft uw lichaam vaak meer behoefte aan eten. Probeer als u uw kind voedt om zelf ook iets te eten. Het liefst iets waar koolhydraten in zitten zodat uw bloedsuiker stabiel blijft. (boterham, cracker).Daarnaast is het bij het geven van borstvoeding van essentieel belang dat u meer drinkt dan normaal. Als u 2 tot 3 glazen water extra drinkt bij elke keer dat uw kind voedt, komt u aan voldoende vocht.

Mobiliseren

Kleine klusjes in huis (zoals koffie of thee te zetten) kunnen geen kwaad zolang u maar voorkomt dat u te veel achter elkaar doet. U kunt veel dingen ook zittend doen.

Gaandeweg kunt u uw activiteiten uitbreiden (licht huishoudelijk werk, kleinere boodschappen).

Een luchtje scheppen is prima, maar ga in het begin niet alleen en niet te ver. Het is namelijk vermoeiender dan u denkt, want u moet uw conditie immers weer opbouwen.

Als u naar huis gaat is het in principe niet meer nodig om de injecties ter preventie van trombose te gebruiken. U kunt weer zelfstandig uit bed komen en rondlopen, wat het risico op trombose voldoende vermindert.

Tillen

Zwaar tillen (niet meer dan 5 kilo) wordt de eerste zes weken nog afgeraden. Als u tilt, buig dan goed door de knieën en houd datgene wat u tilt dichtbij uw lichaam. Zorg dat u op een goede hoogte werkt (bad en commode).

Buikspieroefeningen

Met buikspieroefeningen kunt u zes weken na de operatie weer beginnen. De verschillende lagen van de buikwand zijn dan goed genezen. Met bekenbodemoefeningen kan wel eerder worden begonnen.

Autorijden

Na algehele narcose kunt u de eerste drie weken nog duizelig zijn, autorijden is om deze reden af te raden. Ook bij fietsen kunnen evenwichtsstoornissen optreden, vooral bij het omkijken. Als u een ruggenprik heeft gehad, heeft u hier minder last van. Sommige verzekeringen vergoeden geen schade wanneer u binnen zes weken na de keizersnede weer auto gaat rijden. Het is verstandig om dit bij uw verzekering na te vragen.

Weer zwanger worden
Om de baarmoeder en buikwand zo goed mogelijk te laten genezen en om het risico op complicaties bij een volgende zwangerschap zo klein mogelijk te maken, is het belangrijk dat u tenminste het eerste halfjaar na de keizersnede niet zwanger wordt. Het meest wenselijk is dat u pas na een jaar weer zwanger wordt.