Harde buiken, maagzuur, ontlasting en aambeien

Harde buiken

Tijdens de zwangerschap voelt u spieren van de baarmoeder af en toe samentrekken. Dit noemt men ook wel harde buiken. Af en toe een harde buik kan geen kwaad. Heeft u regelmatig harde buiken of worden ze steeds sterker? Neem dan contact op met het ziekenhuis.

Brandend maagzuur

Sommige vrouwen krijgen last van brandend maagzuur. Sommige voedingsmiddelen kunnen de klachten verergeren, zoals koffie, sinaasappelsap, vet eten en koolzuur. Als u last heeft van brandend maagzuur, kunt u deze voedingsmiddelen beter vermijden. Middelen verkrijgbaar bij de drogist zoals Rennies en Antagel zijn toegestaan in de zwangerschap. Houden de klachten aan? Overleg dan met uw verloskundig zorgverlener.

Verstopping en harde ontlasting

Door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap werken de darmen wat trager. Hierdoor kan het zijn dat u minder vaak ontlasting heeft en de ontlasting vaker hard is. Vezelrijke voeding kan helpen, zoals rauwkost, fruit en volkoren producten. Eventueel kunt u zemelen of lijnzaad toevoegen. Zorg dat u daarbij ongeveer 2 liter (water) per dag drinkt. Ook lichaamsbeweging is belangrijk voor de stoelgang. Als dit alles niet helpt geef het dan aan bij een zwangerschapscontrole. De arts, klinisch verloskundige of gynaecoloog kan dan een medicijn voorschrijven wat helpt voor een betere stoelgang.

Aambeien

Tijdens de zwangerschap komen aambeien vaker voor. Aambeien zijn gezwollen aderen aan het uiteinde van de endeldarm, deze kunnen zowel uitwendig als inwendig zijn. De meest voorkomende klachten zijn bloed bij het afvegen en jeuk. Soms kunnen ze ook pijn doen. Persen kan de klachten verergeren. Probeer daarom verstopping en harde ontlasting te voorkomen.