Hieronder staan voordelen en nadelen genoemd die van belang kunnen zijn bij het nemen van de beslissing om wel of niet een dragerschapstest te laten verrichten.
Mogelijke voordelen
- Paren met een kinderwens kunnen vóór de zwangerschap te weten komen of er een verhoogde kans is van 1 op 4 (25%) op het krijgen van een kind met één (of meer) van de 50 ernstige erfelijke ziekten uit het testpakket. Deze informatie kan meegenomen worden bij het maken van keuzes wat betreft het krijgen van kinderen. Voor dragerparen zijn er verschillende mogelijkheden.
- Als blijkt dat iemand drager is, kunnen familieleden ook drager zijn. Voor broers, zussen en ouders is die kans 1 op 2 (50%). Indien gewenst kunnen familieleden van dragers ook een (gerichte) dragerschapstest laten verrichten.
Mogelijke nadelen
- De dragerschapstest op 50 ernstige erfelijke ziekten biedt geen garantie op een gezond kind. Er zijn ook andere genetische en niet genetische oorzaken voor ziekte bij een kind.
- Wanneer bij de test geen dragerschap wordt aangetoond, is het zeer onwaarschijnlijk dat iemand toch drager van één van deze 50 ziekten is, maar helemaal uitgesloten is dit niet. De kans om toch nog een drager te zijn is heel klein.
- Sommige mensen hebben tijdens het wachten op de uitslag en na de dragerschapstest (tijdelijk) last van ongerustheid.
- De test wordt in het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar en komt voor eigen rekening. Voor mensen met een verhoogd risico op dragerschap kan het zo zijn dat de test wel wordt vergoed op basis van een medische indicatie. Dit kan echter per zorgverzekeraar verschillen. De kosten van het eigen risico zijn voor uw eigen rekening.
- Sommige mensen vinden het, in geval van dragerschap, moeilijk om aan familieleden te vertellen dat ook zij kans hebben om drager te zijn.