Op de afdeling Emma Acuut (G8-Noord) liggen kinderen die ongepland worden opgenomen in het Emma Kinderziekenhuis. Daarnaast liggen op Emma Acuut kinderen voor de specialismen Neurologie, Neurochirurgie en Oogheelkunde.
Kinderen die met spoed moeten worden opgenomen van bijvoorbeeld de Spoedeisende Hulp (SEH) gaan naar de afdeling Emma Acuut. Hier brengen ze de eerste 72 uur na opname door. Binnen 72 uur wordt gekeken of uw kind naar een andere kinderafdeling wordt overgeplaatst of weer naar huis kan gaan. De kinderen die zijn opgenomen voor de specialismen: Neurologie, Neurochirurgie en Oogheelkunde, blijven op Emma Acuut van opname tot ontslag.
Wat kan ik verwachten?
Op de afdeling krijgt uw kind te maken met een team van artsen, verpleegkundigen, pedagogisch medewerkers en andere behandelaars.
Tijdens de opname kan alles ter sprake komen wat volgens u van belang is voor een goede opvang. Uw tips of aanmerkingen zijn welkom. Wij vinden het belangrijk dat we uw kind samen met u de beste zorg kunnen geven. We betrekken u bij de zorg en behandeling van uw kind.
Video van Maarten die een rondleiding geeft over de afdeling:
Ouders bij de visite
U kunt als ouders aanwezig zijn bij de ‘visite’. Tijdens de visite bespreken de arts en verpleegkundige samen met u hoe het met uw kind gaat en wat het plan voor de dag en de komende periode is. U heeft een belangrijke stem bij het behandelplan van uw kind. Oudere kinderen (tieners) mogen zelf ook bij de visite aanwezig zijn.
Onderzoek door een arts of specialist in opleiding
Het AMC is een academisch ziekenhuis. Het kan daarom voorkomen dat we u vragen of uw kind mee kan werken aan wetenschappelijk onderzoek. Ook kan het voorkomen dat een co-assistent (arts in opleiding) of een arts-assistent (specialist in opleiding) uw kind onderzoekt. Door mee te kijken en te luisteren leren zij hoe ze later te werk kunnen gaan.
Blijven slapen
Op de afdeling is het mogelijk dat er één ouder blijft slapen op de kamer van uw kind. Er is een bedbank en in de kast vindt u schoon beddengoed. Wilt u na het slapen uw bed inklappen en beddengoed opruimen, dan kan de schoonmaakmedewerker overal goed bij komen.
Route en contact
De verpleegafdeling Emma Acuut bevindt zich in bouwdeel G op de achtste verdieping. Om er te komen neemt u de hoofdingang van het AMC en loopt u rechtdoor tot de kapsalon op de hoek van het grote plein. Sla hier rechtsaf. Steek het volgende plein over. Neem de lift naar de achtste verdieping van G en meld u bij de balie.
Emma Acuut (G8-Noord)
020 - 566 5858 (24 uur per dag bereikbaar)
Naar huis
Meestal vindt het vertrek (‘ontslag’) uit het ziekenhuis eind van de ochtend of begin van de middag plaats. Voor u met uw kind weggaat, spreekt u met de behandelend arts. In dit gesprek krijgt u richtlijnen voor eventueel medicijngebruik en dieet, en daarnaast tips over zaken die u met het oog op de genezing beter wel of juist niet kunt toestaan.
Met de verpleegkundige heeft u een ontslaggesprek aan de hand van een formulier. Daarin kunt u aangeven of u voldoende bent voorbereid op het weer thuis zijn met uw kind, en eventuele vragen stellen. Tevens kunt u vertellen hoe u en uw kind de opname in het Emma Kinderziekenhuis hebben ervaren. Zo helpt u ons de zorg te verbeteren.
Nazorg
Wanneer dat nodig is, krijgt u aanvullende richtlijnen voor de verzorging. Veelal wordt er een afspraak gemaakt voor een bezoek aan de polikliniek. Afhankelijk van de dag van ontslag wordt u op maandag of donderdag om 14.00 uur gebeld door één van de verpleegkundigen van de afdeling. U kunt dan eventuele vragen over de opname stellen. Als uw kind thuis nog verpleegkundige zorg nodig heeft, zal de verpleegkundige dit met u bespreken. Wanneer dat nodig is kan de transferverpleegkundige ingeschakeld worden, die de zorg na ontslag van uw kind uit het ziekenhuis regelt.
Het is goed mogelijk dat uw kind nog enige tijd nodig heeft om te verwerken wat er allemaal in het ziekenhuis is gebeurd. Sommige kinderen zijn opeens bang om alleen gelaten te worden, hebben moeite om te gaan slapen of plassen plotseling weer in bed. Over het algemeen verdwijnen deze reacties na korte tijd. Bij blijvende klachten kunt u contact opnemen met de pedagogisch medewerker die uw kind in het ziekenhuis heeft begeleid, via telefoonnummer 020 - 566 5674. Kijk ook naar onze uitgebreide informatie op de website 'na het ziekenhuis' van het Emma Kinderziekenhuis.
Algemene informatie over uw verblijf in Amsterdam UMC, locatie AMC kunt u vinden bij Ínformatie over opname, of in de brochure 'Welkom bij Amsterdam UMC, locatie AMC
Een overzicht van voorzieningen in het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC.