Kunst van Jennifer Tee op maisgele wand trekt aandacht

‘Prachtig’, ‘wat een aanwinst’, ’schitterend’ en ‘worden nou alle wanden in het AMC geel geschilderd?’ De werken van kunstenaar Jennifer Tee hangen nog maar kort in de gang tussen de polikliniek en de poliklinische apotheek in de Rode Luifel, maar hebben al heel wat reacties teweeg gebracht. Voor het merendeel bewonderende blikken en loftuitingen.

De gang in kwestie betreft een vrij brede doorloop die de beide bouwdelen met elkaar verbindt. Eén zijde bestaat volledig uit ramen, waardoor er flink wat licht de gang binnenstroomt. De andere zijde is een lange, blinde muur. Of liever gezegd, was een blinde muur, want onlangs is een deel van deze wand - op aanwijzingen van de kunstenaar zelf -  in een maisgele tint geschilderd om als achtergrond te dienen voor drie van haar grootschalige werken. Als een magneet trekt de warme kleur je naar deze wand – en naar de kunstwerken die er hangen.

Tulpenblaadjes
Het zijn originele collages van tulpenblaadjes, met de titels ‘Tampan Womb of Time’ (2016), ‘Tampan Tree of Life’ (2016) en ‘Tampan Ship of Souls’ (2016). Het woord tampan komt uit het Indonesisch, het land  waar deels Tee’s roots liggen, en betekent zwierig of knap van uiterlijk. Twee werken zijn door de AMC Kunststichting aangekocht, de derde heeft de kunstenaar aan het ziekenhuis geschonken. In dezelfde gang, maar dan aan de kopse kant, hangt de prent die Tee maakte in opdracht van de AMC Kunstcommissie, ter gelegenheid van de Anatomische Les in 2017. Deze piëzografie, getiteld ‘Tampan Mirrored Figures’, is te koop via de AMC-website. De oplage is beperkt tot 50 exemplaren.

Tulpenblaadjes spelen een belangrijke rol in de werken van Tee, die een Nederlandse groothandelaar in tulpenbollen tot een van haar voorouders rekent. Deze fragiele bloemblaadjes komen ook terug in haar voorstelling ‘Tulip Palepai, navigating the river of the world’, eerder te zien in het Rijksmuseum en daarna gedigitaliseerd aangebracht als muurcollage in de hal van het metrostation bij het Centraal Station.

Boten
Met die metro bereiken patiënten, bezoekers, medewerkers en studenten het AMC, gelegen bij station Holendrecht. De werken van Tee in het AMC vormen als zodanig één lijn met haar werk in het hart van Amsterdam, met elkaar verbonden door de afbeeldingen van de boten, een ander belangrijk thema in de werken van Tee. Per boot kwam haar vaders familie naar Nederland, per boot reisde de tulpenhandelaar in vroeger tijden naar Amerika. Boten verbonden Amsterdam eeuwen geleden al met de rest van de wereld. Boten begeleiden de zielen van overledenen naar het mythische dodenrijk.

Tee maakt gebruik van diverse kunstvormen en –technieken, zoals textiel, keramiek, performances, fotografie en collages. Ze woont en werkt in de Bijlmer. Tee was resident artist aan de Rijksakademie in Amsterdam en ISCP, New York. In 2015 ontving ze de Cobra Kunstprijs.