2009 - Marnix Goossens

De Flevotuinen (uit de serie Regarding Nature) | 2001 | foto | 80 x 100 cm | AMC collectie, Amsterdam UMC

In 2009 werd een dependance van  de afdeling radiotherapie  van het AMC geopend in het Flevo Ziekenhuis in Almere. Curator en hoofd kunstzaken Sabrina Kamstra, kreeg het verzoek een voorstel te doen voor kunst.
De natuur van Almere inspireerde de architect van het Flevo ziekenhuis, die de kleuren van de polder in het interieur verwerkte. Dat bracht Kamstra op het idee om de afdeling radiotherapie in te richten met de Goossens fotoserie ‘’Reading Nature’’. Hiervoor kreeg Goossens in 2001 van de Gemeente Almere de opdracht om de natuur in en om de nieuwe stad vast te leggen. Natuur is niet de eerste associatie die Almere oproept, eerder water en nieuwbouw. Maar men had geen betere fotograaf kunnen kiezen dan Goosens, niet omdat hij bekend staat als natuurfotograaf, maar omdat hij een scherp oog heeft voor details waar iedereen achteloos aan voorbij gaat. Goossens schafte speciaal voor de opdracht een brommertje aan waarmee hij maanden lang de eindeloze vlaktes rond Almere doorkruiste opzoek naar dat ene beeld.

Hij kwam terug met een serie van 30 natuur foto’s die de Gemeente daarna op billboards bij het winkelcentrum toonde. Na verloop van tijd werden ze daar weggehaald en waren deze bijzondere foto’s van Goossens nergens meer te zien behalve in boekvorm.

De foto’s lijken lukraak geschoten maar niets is minder waar. Met zijn technische camera componeert Goossens zijn beelden zeer zorgvuldig. Pas op het moment dat hij voelt dat er iets gebeurt, drukt hij af. “Mijn werk is een ode aan het niets. In mijn fotografie verwonder ik mij over dingen die niet direct de moeite waard zijn om te fotograferen.”