2009 Merijn Bolink

Merijn Bolink | zonder titel | 2009 | piëzografie | 80 x 50 cm

Titel: Zonder titel

Jaartal: 2009

Techniek: Piezografie oplage 50

Maat: 80 x 50 cm

Prijs: € 350,00

O P T I E S:

Meer informatie over dit werk in de AMC-collectie


Voor AMC'ers geldt een speciaal tarief, het werk is alleen te bestellen via intranet

Merijn Bolink maakt objecten, zoals de grote opdracht in het atrium van het APC gebouw. Dingen met menselijke eigenschappen, die zichzelf bijvoorbeeld op wonderbaarlijke wijze vermeerderen. Zo ontstond uit een ouderwetse kinderwagen een groep van veertien kinderwagentjes, allemaal gemaakt van materiaal van de oorspronkelijke kinderwagen. Door voorwerpen uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten zoekt hij naar de ziel ervan.

In 2009 begon een nieuwe fase in zijn kunstenaarschap. Bolink probeerde tweedimensionale afbeeldingen driedimensionaal te maken door illustraties uit boeken te zagen. Voor dit werk gebruikte hij twee bekende visuele clichés uit onze cultuur: een röntgenfoto van een mens en een foto van het Danseresje van de impressionist Edgar Degas. Bolink wilde de twee zodanig samenbrengen dat ze opnieuw tot leven komen. Bolink vroeg zich af hoe zijn opstelling er gespiegeld in het water uit zou zien, en bedacht vervolgens dat het nog beter zou zijn om een echte spiegel te gebruiken. Hij stelde het geheel op in zijn atelier en fotografeerde het.

De werken van Bolink ontstaan al doende, door te experimenteren. Daarbij schroomt hij niet zowel materialen als motieven te recyclen, niet zelden op een quasi-wetenschappelijke manier, en ze weer te assembleren tot een groter geheel.