2018 Sujata Majumdar

Sujata Majumdar exposeert van 10 juli tot 8 december in de AMC Brummelkamp galerie met ‘Surface tension’. Majumdar speelt met het medium fotografie door haar onderwerpen zo vlak mogelijk weer te geven. Door weinig diepte te gebruiken weet ze de spanning tussen de verschillende materialen en ondergronden die ze voor haar lens krijgt goed zichtbaar te maken

Majumdar speelt met het medium fotografie door haar onderwerpen zo vlak mogelijk weer te geven. Door weinig diepte te gebruiken weet ze de spanning tussen de verschillende materialen en ondergronden die ze voor haar lens krijgt goed zichtbaar te maken. Haar manier van fotograferen vloeit voort uit haar liefde voor de wetenschap. Ze vergelijkt haar stijl met een diagram, een microscopisch beeld of een schematische, grafische weergave van een proces of van een aantal grootheden en hun onderlinge verband.

Ze laat in haar werk de spanning zien tussen natuurlijke en kunstmatige, door menselijk ingrijpen bepaalde landschappen. Voor het oog van haar camera lijkt een stedelijke muur terug te verlangen naar en te veranderen in een natuurlijk landschap met watervallen, zijrivieren, hellingen. Ook bij het eenzame beeld van één enkel gezicht op een verweerde collage van oude kranten rijst de vraag of iemand de koers van de natuur wilde beïnvloeden. 

Sujata Majumdar is geboren in Londen in 1976. Ze studeerde natuurkunde aan de Universiteit van Cambridge. Na haar verhuizing naar Nederland in 2001 ging ze fotografie studeren aan de FOTOFactory Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in conceptuele fotografie, waarmee ze in 2012 afstudeerde. Sindsdien combineert ze fotografie, onderzoek en technologie in al haar kunstprojecten. Tot voor kort werkte ze in het AMC maar recent heeft ze besloten om zich volledig op haar kunst te richten.

Met dank aan: Fotolab, KSYOS TeleMedisch Centrum, Paulo Heemskerk