2021 Kunst in tijden van Corona

Amsterdam UMC geeft om kunst, het huisvest een grote kunstcollectie geeft kunstopdrachten en verbindt zich met kunstenaars, dichters en schrijvers. Midden in de pandemie, die een grote druk op het ziekenhuis legt, lijkt het bijna ondenkbaar om zich met ogenschijnlijk minder belangrijke zaken zoals kunst bezig te houden. Juist die gedachte was de aanleiding om kunstenaars en schrijvers uit te nodigen te reflecteren op de covid-19- periode. Kunstenaars en schrijvers voelen zich thuis bij het onvoorspelbare, de kanteling van de realiteit, onthechting of vervreemding. Met de kracht van de verbeelding bieden ze een persoonlijk perspectief op wat er gaande is en halen ze ons even uit de dagelijkse realiteit. Met die gedachte in het hoofd hebben wij elf kunstenaars en tien auteurs gevraagd een speciaal werk te maken dat reflecteert op de covid-19-crisis.

Het is een zeer gevarieerde groep van net afgestudeerden tot mid-career beeldend kunstenaars en schrijvers. Ieder van hen heeft op eigen wijze invulling gegeven aan onze vraag. De bijdragen varieren van tekeningen, schilderijen, sculptuur, foto’s, video, textiel, verhalen tot gedichten. De kunstwerken en teksten laten zien hoe kunstenaars en schrijvers de covid- 19-pandemie ervaren en hoe zij een persoonlijk gevoel universeel verbeelden. De unieke verzameling kunstwerken en teksten is bijeen gebracht in deze publicatie en is daarmee een tijdsopname van de ongekende periode die wij met elkaar doormaken. Van de beeldend kunstenaars Inez de Brauw, Koen Ebeling Koning, Eddo Hartmann, Gert Jan Kocken, Jennifer Tee, Floris Tilanus en Roy Villevoye is al werk opgenomen in de collectie. Met Salim Bayri, Narges Mohammadi, Rachel de Joode en Sarah Mei Herman werken we voor het eerst. Sinds de fusie van AMC en VUmc is Kunstzaken uitgebreid met het onderdeel literatuur & geneeskunde, opgezet door Arko Oderwald. Hij heeft auteurs en dichters gevraagd een speciaal verhaal of gedicht te schrijven voor deze uitgave.

De bijdragen zijn van Jacobien Erbrink, Christel Grimbergen, Kristien Hemmerechts, Ingmar Heytze, Bert Keizer, Rinske Kegel, Sander Kollaard, Bas Sebus, Erik Solvanger en P.F. Thomese.

We verwijzen u ook graag naar de podcasts en de publicatie van Kunst in tijden van Corona