2024 Iskandar Kley

Niet alles is zo zwart wit


5 oktober tot 4 maart 2024

 

Iskandar Kley (Amsterdam 1956) was van 1991 tot 2023 werkzaam op de Verkoeverkamer/High care. In 2020 deed hij mee aan Creatieve Amsterdam UMC-ers waar medewerkers hun werk kunnen tonen. Zijn zwart-wit foto’s vielen gelijk op bij Kunstzaken, zodoende is hij geselecteerd voor deze solo tentoonstelling Die gelijktijdig loopt met de nieuwe editie van Creatieve Amsterdam UMC-ers.  

Kley is een bevlogen fotograaf. Als kind ontdekte hij de magie van fotografie door het beroemde fotoboek "The Family of Man" uit 1955, dat in zijn ouderlijk huis stond. Het boek, vol met honderden zwart-wit foto's van diverse fotografen, fascineerde hem. Zonder bijschriften bij de foto's, creëerde hij zijn eigen verhalen bij de beelden. Vooral één foto bleef in zijn gedachten: twee kinderen die vanuit het duister naar het licht lopen, vastgelegd door de Amerikaanse fotograaf W. Eugene Smith. Dit tijdloze beeld, met zijn bijzondere compositie en gebruik van licht, maakte diepe indruk op hem. Zijn fotografische ontwikkeling begon tijdens zijn opleiding aan de Grafische School in de jaren zeventig. Daar ontstond de wens om zelf te fotograferen. In 1977 kocht hij zijn eerste camera en begon hij de straten van Amsterdam te verkennen, geïnspireerd door het unieke licht van de stad. Daarna volgde vele andere steden.
Na meer dan dertig jaar met analoge fotografie te hebben gewerkt, maakte hij de overgang naar digitaal, een grote stap voor hem. Toch koestert hij nog steeds het ambachtelijke aspect van het afdrukken op papier. Recentelijk ontdekte hij de toyobo-techniek waarmee fotografische beelden op een metalen plaat met een lichtgevoelige laag worden belicht en is hij druk bezig om deze nieuwe manier van afdrukken zich eigen te maken. Bij zijn afscheid als medewerker is het moment gekomen om zijn levenslange passie te delen met een breder publiek , deze expositie is daarvoor de ideale gelegenheid.


Voor meer informatie en prijzen: kunstzaken@amsterdamumc.nl