Amsterdam UMC' ers in de Q-art

Amsterdam UMC presenteert deze winter een kunstprogramma met foto’s, schilderijen en textielkunst. Wat dit programma extra bijzonder maakt, zijn de makers: ze werken of werkten allemaal voor Amsterdam UMC.

Monique Aubertijn Monique Aubertijn

Kunst van collega’s Wat doe jij in je vrije tijd? Stel die vraag aan een collega en het zou zomaar kunnen dat je met een kunstenaar samenwerkt. Een verpleegkundige die fotografeert, een laborant die schildert of een secretaresse die kunst maakt van wolvezels. Je vindt ze bij Amsterdam UMC allemaal! Elke twee jaar krijgen kunstzinnige Amsterdam UMC’ers de gelegenheid om mee te dingen naar een tentoonstelling op locatie AMC. Dit jaar zijn er tien vitrines gereserveerd voor de genomineerden. Uit 27 inzendingen selecteerde een jury de kunstenaars die hun werk mogen tonen. Sommigen benoemen de relatie wel en zien zelfs een directe band tussen de dagelijkse werkpraktijk en het kunstenaarschap. Monique van den Brink (secretaresse in het Center for Experimental and Molecular Medicine) omschrijft het zo: ‘Wolvezels zijn net stamcellen… Je kunt er de meest uiteenlopende weefsels van maken.’ En zo bezien is elk medisch specialisme op een bepaalde manier terug te voeren naar de beeldende kunst.

Moniek Ruis Moniek Ruis

Creatieve Amsterdam UMC’ers is tot 13 maart 2021 te zien in de Vitrines onder collegezalen 4 & 5 op locatie AMC en in Q-Art op de prikpoli Q0.