De vogels van Amsterdam UMC

Vrij als een vogel is een jaloersmakende gedachte in de situatie waarin wij ons bevinden. Hopelijk vliegen wij gauw weer uit. Voor alle medewerkers, patiënten en bezoekers is op locatie AMC een nieuwe tentoonstelling ingericht. Een tentoonstelling over de inperking van onze vrijheid door covid-19. Primeur: het is de eerste keer dat werken uit de AMC- én de VUmc-collectie samen te zien zijn.

De tentoonstelling - in de Brummelkamp-galerie - gaat over de inperking van onze vrijheid door covid-19. Straten verstillen, mensen blijven thuis en ook in Amsterdam UMC was het leeg. Alle aandacht gaat ernaar uit het virus het hoofd te bieden. Medewerkers in de eerstelijns zorg en alle ondersteunende functies kunnen niet thuisblijven. Voor hen is deze tentoonstelling in het bijzonder. Maar ook voor de patiënten en bezoekers die locatie AMC nu weer bezoeken. Blik op de vogel Terwijl het coronavirus rondwaart en wij in onze kooi moeten blijven, vliegen de vogels over de stad. Nu de mensen binnen blijven, krijgen dieren meer speelruimte. Overal ter wereld zien liefhebbers vogels die zich normaal niet laten zien. De Vogelbescherming biedt een gratis online cursus tuinvogels aan; mensen worden zich bewust van de ruimte die zij doorgaans innemen en die nu heroverd wordt door de natuur. Opeens zien en horen wij de vogels weer om ons heen. Uit de collecties van de locaties AMC en VUmc selecteerde de afdeling Kunstzaken foto’s, werken op papier en schilderijen die onze blik op de vogel veranderen. Deze tentoonstelling is de eerste in een serie waar kunstwerken uit beide collecties in samenhang worden getoond. Vrij als een vogel is een jaloersmakende gedachte in de situatie waarin wij ons bevinden. Hopelijk vliegen wij gauw weer uit.

Meer informatie

De tentoonstelling omvat werken van Daniëlle van Ark, Gertie Bierenbroodspot, Eugène Brands, Armen Eloyan, Seet van Hout, Heringa & van Kalsbeek, Arno Kramer, Krijn van Noordwijk, Femmy Otten, Ibo Pompe , Gerard Prent, Anton Rooskens, Dieuwke Spaans en C.A. Wertheim.

De tentoonstelling is tot 30 september te zien in de Brummelkamp-galerie op locatie AMC (tegenover het Dagcentrum op D0).