Dieuwke Spaans

Dieuwke Spaans heeft in 2011 de opdracht van de AMC Kunststichting en de VUmc Kunstcommissie gekregen om een werk te maken voor de grafiekserie `De menselijke gedaante’. De presentatie van deze opdracht is onderdeel van het programma De Anatomische Les, de jaarlijkse publiekslezing van Amsterdam UMC.

Dieuwke Spaans | Stille | 2011 | piezografie | 87 x 75 cm

Stille | Piezografie | 87 x 75 cm | Collectie AMC, Amsterdam UMC

Ze omschrijft haar werk als een ‘herindeling van de geschiedenis’, waarbij ze geen oordeel velt maar verbanden legt. Dieuwke Spaans knipt, plakt en herschikt bestaande beelden en plaatst die in een nieuwe context. Bij voorkeur beelden van oorlogen, want ze is ‘geïnteresseerd in het menselijk handelen onder invloed van ideologieën’. Voor haar collages gebruikt Spaans vooral foto’s en tekeningen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, geknipt uit oude boeken en tijdschriften. Regelmatig gaat ze daarnaar op zoek bij haar verschillende ‘adresjes’: kringloopwinkels, boekenmarkten en oorlogsmusea. De beelden omlijst ze met randen van kleurige vogels, bloemen en planten. Zo geeft ze niet alleen de geschiedenis een persoonlijke draai maar zorgt ze er ook voor dat afbeeldingen van catastrofale drama’s tegenwicht krijgen door de schoonheid van de betoverende omkadering. In opdracht van de AMC Kunststichting maakte ze de piezografie ‘Stille’. De titel verwijst naar verstilling, aandacht, reflectie. Elke prent werd door de kunstenaar met de hand bewerkt en ingekleurd. Dieuwke Spaans volgde een opleiding aan de kunstacademie Arnhem en werd aanvankelijk vooral bekend door haar tekeningen. Tweemaal won ze de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst, in 1997 en 1998.

De piezografie Stille is te koop in onze winkel. Het werk is gelijst beschikbaar in een beperkte oplage van 50 exemplaren.