Eerste bloemenlounge van Elspeth Diederix geopend

Onder de titel Flowerfields maakt kunstenares Elspeth Diederix zes fotowanden voor zes nieuwe verpleegafdelingen op locatie AMC. In elke zitruimte moet zich een ‘fotografisch landschap’ ontrollen met een bijzondere blikvanger: twee bloemen die te maken hebben met het medisch specialisme in kwestie. Op dinsdag 21 september opent de eerste bloemenlounge zijn deuren.

Met hun plannen voor Flowerfields wonnen Diederix en curator Sabrina Kamstra drie jaar geleden de Elisabeth van Thüringenprijs voor kunst in de zorg. Het bijbehorende geldbedrag bracht de verwezenlijking van hun bloemenvisioen opeens verrassend dichtbij. Inmiddels is de verbouwing van de nieuwe verpleegtorens zo ver gevorderd dat Flowerwalls fasegewijs gestalte krijgt.

Medicinale planten
Elspeth Diederix is op locatie AMC geen onbekende. Ook de grote onderwaterfoto’s in de 'vide' (hoge open ruimte) van de centrale polihal zijn van haar hand. Met Flowerfields zette ze een veelomvattender project op stapel. De zit- en relaxruimtes op de zes uitverkoren verpleegafdelingen worden één voor één opgesierd met wandvullende, fotografische bloemenlandschappen. Een sleutelpositie binnen elk landschap krijgen twee medicinale planten die te maken hebben met de specialismen van de afdeling.

Voor de selectie van die planten nam Diederix ziekenhuisapotheker Reinier van Hest in de arm. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kweekte ze de geselecteerde soorten vervolgens zelf op in haar ‘Miracle Garden’ in het Amsterdamse Erasmuspark. Al met al een project dat veel voorbereidingstijd vergde, wat de nieuwsgierigheid natuurlijk alleen maar groter maakt.

Ritme en beweging
Vanaf dinsdag 21 september wordt het resultaat zichtbaar. Dan is het eerste deel van Flowerfields te bekijken op F4 Zuid, waar op termijn het Hartcentrum moet neerstrijken. In het bloemenlandschap dat hier de lounge siert, is een ereplaats weggelegd voorvingerhoedskruid en lelietjes-van-dalen. Beide zijn te gebruiken voor medicijnen die ritme en beweging van het hart beïnvloeden. De vijf andere Diederix-lounges op locatie AMC worden in de loop van de komende vier jaar opgeleverd.

QR-codes bij kunstwerken
Over kunst-in-het-ziekenhuis gesproken: bij wijze van experiment heeft Kunstzaken onlangs bij 100 kunstwerken QR-codes geplaatst. Het gaat om in het oog springende werken op veelbezochte plekken, verspreid over beide locaties. Wie de code scant krijgt korte, heldere informatie over de kunstenaar of zijn/haar werk, een extra service die bij positieve reacties verder wordt uitgebreid.