Evelyn Taocheng Wang uit de AMC kunstcollectie winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs

De ABN AMRO Kunstprijs is een jaarlijkse stimuleringsprijs voor kunsttalent in Nederland. Kwaliteit en eigenheid zijn leidende criteria. De winnaar van de prijs krijgt een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam, een presentatie in Circl.ART, de projectruimte van de ABN AMRO-kunstcollectie op de Zuidas, en een bijbehorende publicatie. Tevens wordt er als onderdeel van de prijs werk van de winnaar aangekocht voor de ABN AMRO-kunstcollectie.

In 2004 werd de prijs ingesteld, als aanmoedigingsprijs voor internationaal talent in Nederland. De prijs richtte zich op kunstenaars die uit het buitenland afkomstig waren en in Nederland woonden of werkten. Hij werd in dit kader vier keer uitgereikt: in 2004 aan Fahrettin Örenli, in 2005 aan Eylem Aladogan, in 2006 aan Ryan Gander en in 2007 aan Melissa Gordon. In 2015 werd de ABN AMRO Kunstprijs voortgezet als stimuleringsprijs voor in Nederland woonachtige, Nederlandse en buitenlandse kunstenaars. In dat jaar ging de prijs naar Melvin Moti, in 2016 naar Marijn van Kreij, in 2017 naar Saskia Noor van Imhoff, in 2018 naar Helen Verhoeven en voor de huidige editie koos de jury voor Evelyn Taocheng Wang. De Kunstprijs sluit aan bij het sponsorbeleid van de bank, dat zich richt op gedreven mensen uit de domeinen sport, kunst & cultuur en maatschappij. Mensen die zich willen ontwikkelen, zich daar helemaal voor inzetten en zo een bron van inspiratie vormen voor anderen. De buitengewone talenten die in aanmerking komen voor de Kunstprijs, zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Met de Kunstprijs biedt de bank deze kunstenaars een steun in de rug voor hun ontwikkeling en een podium om een zo groot mogelijk publiek te bereiken.

Zie ook het artikel in Het Parool over Evelyn Taocheng Wang.

Tot 11 november 2020 is in Circl.ART, de projectruimte van de ABN AMRO-kunstcollectie op de Zuidas, de presentatie Photosynthesis van Evelyn Taocheng Wang te zien.

Evelyn Taocheng Wang| Fantasy of collar | 2016 | watercolour ink on ricepaper| 93 x 87cm

Collectie AMC, Amsterdam UMC