Expositie over ‘thuis’ verbindt 200 kunsthuizen

Oké, je ziet het niet direct. Maar sinds maandag maakt het lichtkunstwerk 'Today I Love You', bij de poli van locatie VUmc, wel degelijk deel uit van de landelijke expositie ‘Unlocked/Reconnected’. Net als op locatie AMC de tulpenblaadjes-collages van Jennifer Tee, die je passeert in de gang tussen de polikliniek en de poliklinische apotheek (Rode Luifel).

Dat zit zo. ‘Unlocked/Reconnected’ is een initiatief van twee gerenommeerde galerieën, die de langverbeide heropening van de museum- en galeriewereld feestelijk wilden markeren. De noties ‘huis’ en ‘thuis’ hebben er de afgelopen maanden allerlei connotaties bij gekregen, stelden de initiatiefnemers vast. Ze vroegen 200 Nederlandse instellingen uit hun collectie één werk te selecteren dat in het licht van die noties een bijzondere betekenis krijgt, en het vanaf 1 juni bij de hoofdingang te plaatsen. Liefst vergezeld van een toelichtend tekstje met QR-code, leidend naar de expositiewebsite met alle deelnemende instellingen en kunstwerken. Op die manier zouden alle ‘kunsthuizen’ elkaar een feestelijke hand reiken.

Onzichtbare draden Daarmee is ’Unlocked/Reconnected’ een tentoonstelling tussen aanhalingstekens geworden. Maar wel eentje die de vele onzichtbare draden tussen de verschillende kunsthuizen subtiel benadrukt. Menno Dudok van Heel en Sabrina Kamstra, de beide conservatoren van de Amsterdam UMC-collectie, hebben de uitnodiging nogal vrijmoedig geïnterpreteerd door twee werken aan te dragen, één voor elk van beide locaties. Nou ja, aan te dragen? “Verplaatsen naar de ingang zat er gezien alle coronamaatregelen niet in” zegt Dudok van Heel. “Daarom hebben we gekozen voor werk dat daar al hing.” Naar elkaar omkijken Voor locatie VUmc viel de keuze zelfs op een bruikleen: Today I Love You, van het Italiaanse kunstenaarsduo Massimo Uberti en Marco Pollice.

Tijdelijk afgestaan door het Amsterdam Light Festival en Light Art Collection om het medisch personeel en de patiënten een hart onder de riem te steken. “Today I Love You benadrukt het belang van naar elkaar omkijken, elkaar zién”, aldus de conservator. “Waarden die zich goed laten verbinden met huiselijkheid, en die ook van een ziekenhuis een beetje een thuis kunnen maken”.

De tot mozaïeken gerangschikte tulpenblaadjes van Jennifer Tee, waar patiënten en bezoekers langskomen als ze de nieuwe, tijdelijke hoofdingang van locatie AMC nemen, verwijzen vooral naar het ‘thuis’ van de maker. “Tulpenblaadjes refereren voor Jennifer Tee aan haar Indonesische wortels”, verklaart Dudok van Heel. “Haar grootvader van moederskant was tulpenbollenhandelaar. Aan dit soort kunst werken is voor Tee dus tegelijk bezig zijn met haar familiegeschiedenis.” En voor wie Tee’s drie uitverkoren collages naar meer vindt smaken: neem ook eens een kijkje bij Amsterdam CS, waar in de metrohal 100.000 tulpenblaadjes Amsterdam verbinden met Sumatra. Je weet niet wat je ziet.

Alle info over de expositie vind je op de website van ‘Unlocked/Reconnected’.