Gabi Rets in de Vitrines

Maar een been!

Toen hij door de lucht vloog dacht hij nog direct weer op te kunnen staan, even diep adem te halen en dan weer door te fietsen. J.M. Coetzee, ‘Langzame man’ (2005)

Paul Reyment, een man op leeftijd, wordt op de fiets aangereden. Hij komt slecht terecht, wordt naar het ziekenhuis vervoerd, waar één been boven de knie wordt geamputeerd. Hij wordt een langzame man, zeker omdat hij een prothese weigert. “Behalve de praktische gang van zaken legt Coetzee invoelbaar bloot wat voor overweldigende gedachten en gevoelens in de man omgaan en als lezer ga je met hem mee in het gevecht tussen begrip en willen ingrijpen”, aldus kunstenaar Gabi Rets (Bad Honnef, 1958).

Zij koos verschillende perspectieven rondom thema’s als ongeluk, verlies, pijn, hulp, weigering en aanvaarding. Deze thema’s bracht zij in haar kenmerkende stijl tot leven. Gabi Rets brengt papier tot leven. De Duitse kunstenaar volgde haar opleiding aan de kunstacademie in Berlijn. Ze woont en werkt in Nijmegen. In veelzijdige installaties maakt zij figuren uit (kranten)papier die op een collage-achtige manier op de wand worden aangebracht. “Over het algemeen valt mijn werk het beste te omschrijven als tekenen óp, en mét papier”, legt Rets uit. Een groot deel van de vormen bestaat uit constructies van gelijmd krantenpapier - soms met een transparante bovenlaag van gesso of acrylverf - die losjes voor de achtergrond hangen en hun eigen schaduw werpen. De afbeeldingen springen van de pagina en bovendien geeft de presentatievorm in losse bladen een nieuwe dimensie aan het lezen van een boek.

De tentoonstelling is vanaf nu te zien in de Vitrines onder collegezaal 4 & 5 op locatie AMC