Isfrid Angard Siljehaug

Van 7 oktober t/m 11 januari 2022

Submerged, 2021

15 cm breed, verschillende lengtes van 6 tot 30 meter. Handgeweven textiel, textielverf, linnen.

In my ear I have sleeping cells from long ago that were developed to listen to sound under water. I am also a fish, a sponge, a cell. I am many things and many times.

Submerged bestaat uit meerdere lange stukken textiel, handgeweven in linnenbinding. Op twee van deze stukken staat een tekst geschilderd die reflecteert op de evolutionaire geschiedenis van ons lichaam. Er zijn veel sporen in onze botten, genen, cellen en zintuigelijke organen die verwijzen naar onze biologische geschiedenis. Bijvoorbeeld inactieve receptoren in het oor die ooit gebruikt zijn om naar geluiden te luisteren onder water. Ze zijn overgebleven uit de tijd dat zoogdieren van water naar land migreerden. Het lichaam draagt sporen van een onvoorstelbaar lange tijd geleden en van wezens die geen mensen waren. Zoals gezegd in de tekst: ‘Ik ben veel dingen en veel tijden’. De doorzichtige en fragiele textuur van het textiel is geïnspireerd op vlies zoals bij een celmembraan. Het levert een gelaagde installatie van woorden die door elkaar heen lopen. Door de twee teksten uit te schrijven krijgen ze een onmogelijke vorm, je weet niet zeker hoe lang ze zijn. Hiermee reflecteert Angard Siljehaug met textiel op de evolutie van de mens in miljoenen jaren.

De Noorse kunstenaar Isfrid Angard Siljehaug (1986, Trondheim) studeerde aan de Amsterdamse Rietveld Academie en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 2017 breidde ze haar kunstenaarspraktijk uit op het gebied van handweven en onderzoekt sindsdien de mogelijkheden en grenzen van dit medium.