Kars Persoon

Kars Persoon | De dappere | 1982 | acryl op doek | 100 x 120 cm

De dappere

1982

Acryl op doek

100 x 120 cm

Kars Persoon is een schilder van ideeën: bij hem staat de kunst in dienst van de betekenis. Zijn werk is te beschouwen als een voortdurende zoektocht naar de relatie van de mens met zichzelf en zijn omgeving.

Begin jaren tachtig behoort hij tot het rijtje vaste exposanten van de bekende Amsterdamse galerie The Living Room. Met zijn provinciegenoten annex mede-exposanten Peter Kantelberg en René Daniëls wordt hij in deze periode gerekend tot de 'Brabantse School', een groep die zich onderscheidt door een expressieve, overwegend figuratieve beeldtaal met sterk surreële elementen. Persoon trekt de aandacht met emotionele schilderijen vol beweging en lawaai, zoals het hier afgebeelde De Dappere. Zijn taferelen ogen herkenbaar, zonder een duidelijke boodschap uit te dragen. Stuk voor stuk doen ze een sterk beroep op de verbeelding van de toeschouwer.

De jaren negentig brengen een verstilling in zijn werk. Tegen de milleniumwisseling kenmerken zijn schilderijen zich door statische figuren en een haast plichtmatige beheersing, maar de thematiek blijft onveranderd.

Van deze kunstenaar hebben we meer werk in de collectie.