Neonkunstwerk krijgt permantente plek

RvB-voorzitter Hans Romijn bezegelt zijn naderende vertrek met een opmerkelijk afscheidscadeautje. Het twaalf meter lange tekstwerk Today I Love You, dat de polikliniek op locatie VUmc sierde tijdens het vorige Amsterdam Light Festival, keert op Romijns initiatief terug. Ditmaal voorgoed. “Voor mij is het pure magie”.

Vanaf april 2020 was Today I Love You al tijdelijk de blikvanger op de polikliniek van locatie VUmc. Een gebaar van Amsterdam Light Festival en Light Art Collection. Die wilden alle medewerkers van Amsterdam UMC, en in hen zorgverleners over de hele wereld, ermee danken voor hun ongekende inzet. Een schot in de roos: de opvallende neon-installatie met zijn hartverwarmende tekst werd in brede kring omarmd.

Lijn & licht

Massimo Uberti en Marco Pollice, de Italiaanse ontwerpers, zullen er vergenoegd kennis van genomen hebben. Uberti maakte naam met zijn minimalistische lichtkunstwerken, die door vergaande abstrahering een weliswaar eenvoudig, maar altijd kenmerkend spel van lijn & licht vertonen. Samen met Marco Pollice, artistiek directeur van een consultancybureau op het gebied van licht, vormt hij een kunstenaarsduo dat wereldwijd de aandacht op zich vestigt. Hun Today I Love You benadrukt het belang van naar elkaar omkijken, elkaar zién. In de context van de coronacrisis een indringende boodschap, zeker binnen een organisatie waar covid-19 zo’n duidelijke schaduw over de dagelijkse verrichtingen werpt. Op vertrekkend RvB-voorzitter Hans Romijn maakte het kunstwerk zoveel indruk, dat hij het per se voor Amsterdam UMC wilde aankopen.

Vier woorden

“De epidemie raast door en zal niet zomaar meer verdwijnen”, verklaart de scheidend voorzitter desgevraagd. “Alleen al om die reden verdient Today I Love You hier een vaste plaats.” Wat hem betreft biedt het werk “pure magie in vier woorden”. Romijn: “Elke dag dat je ernaar kijkt is het ‘Today’. Die ‘I’ is natuurlijk iedereen die de zin leest. ‘Love’ heeft geen uitleg nodig en ‘You’, zoals bekend, kan enkelvoud zijn maar ook meervoud. In mijn beleving verwijst naar alle medewerkers van deze prachtige organisatie: Amsterdam UMC, Today I Love You”. Waarvan akte.