Nu in de Vitrines: Isa van Lier

8 februari t/m 18 april 2024

Isa van Lier laat in De Vitrines een wereld zien van keramieken wezens en sculpturen. Een wereld waar alles leeft en de talrijke wezens je verwelkomen om je hoofd stil te maken en de ervaring van gevoel, intuïtie en rust je over te laten nemen. Met haar universele beeldtaal van vorm en kleur nodigt ze je uit om met de open blik van een kind naar de wereld om ons heen te kijken.

Van Lier heeft de afgelopen jaren verschillende installaties in de publieke ruimte gemaakt. In 2019 verbleef zij een half jaar in Tokyo voor een uitwisselingsprogramma waar ze inspiratie opdeed uit de Japanse cultuur en het Zenboeddhisme. Zo geven al haar werken het gevoel dat ze levend zijn en een 'ziel' bevatten en probeert ze in de tempelachtige ruimtes die ze creëert het hoofd van de bezoeker te verstillen. Haar werk noemt ze ‘‘een combinatie van de hedendaagse wereld van overvloed en prikkels alsof je in een snoepwinkel of in de supermarkt staat, en anderzijds de tijdloze rust, stilte en balans die zij ervaart in de natuur en in de Japanse Zen tempels’’.

In deze ruimte van verbinding en spel, waar elke keramieken creatie een eigen verhaal verteld, wordt de bezoeker uitgenodigd om zich te verbinden met de wereld vanuit nieuwsgierigheid en verwondering. De verschillende families van keramieken karakters begroeten je vanuit hun eigen universum. Verlies jezelf in de fijnheid van dit werk, waar elk object een uniek stukje van de verbeeldingsrijke wereld van de kunstenaar onthult.

Isa van Lier (1996) woont in Amsterdam. Zij studeerde in 2020 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, sindsdien werkt ze vanuit haar atelier in museum Het HEM in Zaandam. In 2022 deed zij mee aan de groot opgezette tentoonstelling ‘Paradys’ waar zij een tempel bouwde in de vorm van een 5 meter hoog ei. Ze exposeerde onder meer in de Kunsthal Rotterdam, bij Galerie Fleur & Wouter en op Art Rotterdam. Isa van Lier's werken en wezens zijn inmiddels verspreid door het hele land en zijn deel van vele bedrijfs- en privé collecties, waar ze in hun nieuwe (adoptie)families als kleine Boeddha’s de mensen elke dag vrolijk maken.