Saar Scheerlings

Van 28 juni t/m 29 september 2022 is het werk van Saar Scheerlings te zien in de 8 vitrines onde de collegezalen 4 & 5.Geïnspireerd door ambachten, constructiemethoden en artefacten uit andere tijden en beschavingen, maak ik objecten die aandoen als rekwisieten van een fictieve cultuur. In plaats van een vooraf bedacht stappenplan of een schets, is het ontstaan van de werken een lange schakeling van handelingen waarbij ik toevalligheden graag de ruimte geef. 

 

Het werkproces beschrijf ik soms als een oude handelsroute of havenstad. Waar onbekende rituelen, goederen of maakwijzen elkaar ontmoeten en beïnvloeden, en waardoor nieuwe vormen, gebruiken en culturen ontstaan. 

 Op het Franse platteland, waar ik woon, vond ik bijvoorbeeld prachtig antiek wit linnen. Daardoor kwam ik op het idee om, na een felgekleurde collectie, een aantal witte textiele Talisman sculpturen te maken. De Talisman sculpturen zijn weer gebaseerd op collages die ik eerder maakte, in de vorm van een opengevouwen kartonnen theedoosje dat ik in de papierbak vond. Of de keramiekwerkplaats die in het dorp bleek te zitten: zo begon ik met kleien en ontstond er een serie potten en vazen. 

 Op die keramische werken teken ik dingen uit mijn alledaagse leven. Zoals bijvoorbeeld de oude Grieken rituelen en verhalen afbeeldden op hun potten, zo breng ik mijn routines in kaart: door de tuin lopen, de geiten te eten geven, naar de stad rijden of de buren bezoeken. Maar ook zelfverzonnen routines, een fantasie van hoe het leven eruit zou kunnen zien. Ik teken heel vrij en laat die verhalen ook weer los, waardoor de tekening zelf iets nieuws wordt. Als een schatkaart of kosmos waarin nog te ontdekken valt. 

 De volgende stap in mijn werk is nog moeilijk te voorspellen, maar toevallig kreeg ik een kratje zijdeverf en mag ik binnenkort in de Glasblazerij in Leerdam experimenteren…