Sprekende objecten

50 KUNSTWERKEN UIT DE COLLECTIE VAN HET AMSTERDAM UMC

Drie kunstroutes
Open vanaf 5 april 2024

Locatie: Amsterdam UMC, locatie AMC
Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam

 

In het Amsterdam UMC ontvangen we dagelijks 17.000 mensen per dag in een ziekenhuisomgeving die – anders dan in een museum – niet speciaal is ingericht voor het tonen van kunst. Het grootste deel van de kunstcollectie van Amsterdam UMC wordt in de openbare ruimte gepresenteerd die ca. 45 km omvat.

We kiezen zorgvuldig waar de kunst wordt gepresenteerd. We starten altijd bij de zeggingskracht van het kunstwerk zelf, daarbij rekening houdend met gevoelens van patiënten en op welke afdeling het werk komt te hangen.

De kunstroute ‘Sprekende objecten – 50 kunstwerken uit de collectie van het Amsterdam UMC’ is een selectie uit de collectie, die bestaat uit 7000 kunstwerken. De routes zijn ontwikkeld in het kader van een onderzoek om zorg, kunst en zingeving met elkaar te verbinden. Kunst kan helpen zin en betekenis te geven aan ons bestaan en is een verhaal dat stimuleert tot het vertellen van eigen verhalen, juist in een ziekenhuis.

De kunstroute is verdeeld over drie kleinere routes door het AMC. De routes zijn aangeduid met een gekleurde sticker. Zo loopt de gele route door de algemene ruimte van de polikliniek op A0, naar de kinderpoli en de algemene ruimtes op A1 en A2. De blauwe route begint op afdeling D2 en loopt naar afdeling E2. Tot slot loopt de rode route van het Voetenplein naar het Annaplein. 

De 50 kunstwerken zijn samengebracht in één ruimte in een online museum. Ook in deze digitale omgeving kunnen patiënten een ABL-sessie doorlopen. Op die manier hopen we de methode zo toegankelijk mogelijk te maken, ook voor diegenen die verder weg wonen of minder mobiel zijn. Het online museum kunt u hier bezichtigen.

Art-Based Learning in palliatieve zorg

De kunstroute is onderdeel een onderzoek in het onderzoeksproject The Art of Creating New Stories: Working with Art-Based Learning in Palliative Care, gefinancierd door regieorgaan SIA (Stichting Innovatie Alliantie). Speciale aandacht in deze kunstroute(s) gaat dan ook uit naar patiënten met ongeneeslijke kanker. De kunstwerken zijn zodanig gekozen, dat ze voor deze groep patiënten een onverwachte rijkdom aan mogelijkheden bieden: een moment te ontsnappen aan de dwingende realiteit van het ziek zijn, en op te gaan in een mogelijke wereld waar alles kan, waar alles mag, waar niets definitief is.  

Art-Based Learning

In de periode van april t/m juli worden er deelnemers geworven die gaan meedoen aan het onderzoek over de toepassing van Art-Based Learning. Zij gaan onder begeleiding kijken naar de kunst uit de kunstroute in AMC of het online museum volgens de methode van Art-Based Learning. Dit is een vorm van creatief denken waarbij standaard voorkennis absoluut niet noodzakelijk is, en die primair gericht is op persoonlijke betekenisgeving. Alles draait erom dat de toeschouwer een unieke relatie kan opbouwen met het kunstwerk, en daarmee verdere invulling kan geven aan zijn/haar/hun eigen bestaan.


De Art-Based Learning methode bestaat uit vier stappen:

1. Vragen stellen

Het begint bij het stellen van ‘een persoonlijke vraag’. De toeschouwer stelt zichzelf een relevante, urgente, misschien zelfs een existentiële vraag.

2. Sprekende objecten

De objecten kunnen gaan ‘spreken’. De toeschouwer kiest een kunstobject uit en luistert wat dat kunstwerk hem of haar te vertellen heeft.

3. Mogelijke werelden

De toeschouwer duikt in ‘de mogelijke werelden’. De toeschouwer stapt in

de voorstelling, als betrof het een drie dimensionale werkelijkheid.

4. Vertellen van verhalen

Het eindigt met het vertellen van een eigen verhaal. De toeschouwer keert terug naar de oorspronkelijke vraag en reflecteert op wat hem/haar/hen is overkomen is.

De ABL-sessies worden zowel online als in het ziekenhuis begeleid door speciaal opgeleide begeleiders.

Partners

The Art of Creating New Stories is een samenwerking tussen het Amsterdam UMC, ArtEZ University of the Arts, Universiteit Twente, Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Radboud Universiteit, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Amsterdam Museum, Museum Jan Cunen, Museum Arnhem, Leren van Kunst, Living with Hope, SPKS, en NFK.

Curator: Sabrina Kamstra