Datagedreven evalueren van woonzorgsensoren

Marcel Fokker, projectleider woonzorgtechnologie bij Stichting Amstelring groep, is afgestudeerd aan de Master Health Informatics

Ik heb onderzoek gedaan naar het gericht evalueren van woonzorgsensoren met data, als onderdeel van het continu verbeteren van het zorgproces.

Inzet sensoren
Bij Amstelring is er bij de selectie van het nieuwe zorgalarmeringssysteem gekozen voor een integratieplatform. Na de implementatie van het nieuwe zorgalarmeringssysteem wordt continu en automatisch data van alle sensoren verzameld. De uitgebreidere keuze van beschikbare sensoren en de mogelijkheid om ze gepersonaliseerd in te zetten moet leiden tot minder vals positieve meldingen en meer relevante binnenkomende alarmeringen. Zo worden zorgmedewerkers minder onnodig gestoord en wordt de werkdruk verlicht. De sensoren moeten om de gepersonaliseerde inzet te borgen worden geëvalueerd.

Niet datagedreven
Binnen Amstelring werd nog geen gebruik gemaakt van het huidige data-dashboard tijdens de evaluatie van de inzet van de sensoren. Doordat deze evaluatie niet datagedreven is ingericht, oftewel inzichten uit de data worden niet gebruikt, kan onder druk van mantelzorgers, emotie van zorgverleners of door onvoldoende kennis en inzicht, worden gekozen voor het voortzetten van een sensor. Dit terwijl er mogelijk een andere sensor en/of andere afstelling van de sensor beter past voor de specifieke situatie van de bewoner. Het niet datagedreven evalueren van sensoren is een gemiste kans in het verbeteren en het personaliseren van de zorg.

In dit onderzoek hebben wij gekeken hoe wij het evaluatieproces van de ingezette sensoren tijdens de bewonersevaluatiemomenten datagedreven kunnen inrichten, zodat de zorgprofessionals bereid zijn het data-dashboard te accepteren.

Uitkomst onderzoek
Het betrekken van zorgprofessionals in het ontwerpen van dit proces resulteerde in meer bewustzijn en kennis over en betrokkenheid van de medewerkers bij datagedreven evaluatie van de inzet van sensoren. Met dit als basis is een werkproces ontworpen dat de zorgprofessionals bereid zijn te accepteren. De eerste verantwoordelijke verzorger (EVV’er) wordt gezien als de meest geschikte discipline om de verantwoordelijkheid te beleggen om het data- dashboard te integreren in een passend evaluatiemoment. Dit omdat EVV’ers goed in staat zijn om duiding te geven aan de kwantitatieve gegevens uit het data-dashboard op basis van hun observaties van de bewoners. Dit resultaat was opvallend, omdat uit onderzoek blijkt dat 38 procent van EVV’ers een hoge werkdruk ervaart door de hoeveelheid werk en beperkt beschikbare tijd. Er werd echter aangegeven dat de extra tijd en hoeveelheid werk opweegt tegen de winst in productiviteit als de sensoren efficiënt en gepersonaliseerd worden ingezet.

Voorzien in informatiebehoefte
Als voorwaarde voor het integreren van het data-dashboard in het evaluatieproces moet worden voorzien in de informatiebehoefte van de zorgprofessionals en worden een aantal faciliterende voorwaarden gesteld. Daaronder: makkelijke toegang, training, begeleiding bij gebruik van datadashboard en tijd en commitment vanuit het team en de organisatie.

Nut voor cliënt/zorgprofessional
De deelnemers van het onderzoek gaven aan dat door het structureel borgen van passende sensoren het aantal vals-positieve alarmen kan verminderen en eventueel incidenten van een bewoner kunnen worden voorkomen. Deze voordelen kunnen bijdragen aan het verminderen van de werkdruk, waardoor dit mogelijk de uitstroom van medewerkers kan beperken en de ouderenzorg toegankelijk gehouden kan worden.