Veelgestelde vragen

Wat houdt het vakgebied health informatics in?

Health informatics is een vakgebied dat een grote ontwikkeling in toepassing in de praktijk doormaakt. Formeel wordt het gedefinieerd als een interdisciplinair en wetenschappelijk vakgebied dat beoogt wetenschappelijke kennis ten aanzien van informatiekundige methoden te vergroten, problemen in de zorg op te lossen en beslissingen te nemen met als doel de gezondheid van individuen en de gezondheidszorg te verbeteren. Health informatics is nauw verbonden met het gebruik van moderne informatie en communicatie technologie (ICT). Zorginstellingen gebruiken ICT in allerlei verschijningsvormen waaronder elektronische patiëntendossiers, ordercommunicatie, elektronische beslissingsondersteuning, en digitale patiëntenportalen.

Alles via e-learning, hoe werkt dat?

Het programma Health Informatics kunt u geheel via e-learning volgen. Op de dag waarop de module start ontvangt u de link en inloggegevens naar de digitale leeromgeving. Binnen deze omgeving vind u al het lesmateriaal in de vorm van digitale colleges, literatuur, opdrachten, interviews en quizzen. U loopt chronologisch door al het materiaal heen en u kunt uw eigen voortgang bewaken. De communicatie met medestudenten en docenten verloopt via discussiefora en online bijeenkomsten binnen deze leeromgeving. 

Techniek
De leeromgeving is toegankelijk via de meest gebruikte web browsers. Voor de online bijeenkomsten vragen wij u een koptelefoon met microfoon te gebruiken. Dit om rondzingen van geluid te voorkomen.

Kan ik al mijn tijd zelf indelen?

Je moet rekenen op een studiebelasting van 10 tot 12 uur in de week. Voor de meeste onderdelen kun je zelf een planning maken. Er zijn echter deadlines voor de te maken opdrachten en indien het een groepsopdracht betreft zal je met de studiegroep een moment in de week af moeten spreken. Per module vindt er minimaal 1 online bijeenkomst met de docenten plaats, ook deze is aan het begin van de module ingepland zodat je daar rekening mee kunt houden.

Voor wie is de studie geschikt?
Voor iedereen die op HBO of WO niveau in de zorg werkzaam is en een grotere rol in ICT projecten wil gaan spelen of een carrièreswitch daar naartoe wil maken. 

Ter illustratie: onze studentenpopulatie bestaat voor 33% uit artsen, 33% anders WO opgeleid en 33% HBO opgeleid. 

Om toegelaten te worden tot de master Health Informatics dien je een afgeronde HBO of WO bachelor- of masterdiploma van een Nederlandse of een buitenlandse instelling van hoger onderwijs met daarnaast minimaal 2 jaar werkervaring in de zorg te hebben. Studenten met een HBO bachelor of masterdiploma of een WO bachelordiploma dienen met behulp van een portfolio een academisch werk- en denkniveau aan te tonen.
Hoe blijf ik op de hoogte?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief via deze link.

3 keer per jaar wordt er een nieuwsbrief verstuurd met daarin de aankondiging en leerdoelen van pilot modules, startdata van reguliere modules en nieuws aangaande de ontwikkeling van de opleiding.

Je kunt ons ook volgen via LinkedIn. Hier posten we korte berichten over de modules, testimonials en nieuwsberichten uit het vakgebied.
Krijg ik accreditatiepunten?

Tot nu toe worden er alleen ABAN accreditatiepunten toegekend. Heb jij een andere accreditatie nodig voor jou beroepsgroep, laat het ons dan weten via healthinformatics@amsterdamumc.nl

Hieronder het aantal ABAN punten per module. Als je meerdere modules doorloopt is het totaal aantal punten gemaximeerd op 40 ABAN punten.

Beginselen van de Informatics Geen
Eenmalige registratie, meervoudig gebruik 20 (cluster 1, 2, 3)
Evidence Based Health Informatics 20 (cluster 1, 2, 3)
eHealth en zelfmanagement 20 (cluster 1, 2, 3)
Privacy en beveiliging 20 (cluster 1, 2, 3)
Elektronische beslissingsondersteuning 20 (cluster 1, 2, 3)
Selectie en inrichting zorginformatiesystemen 20 (cluster 1, 2, 3)
Health data science/ Big data 20 (cluster 1, 2, 3)
Kwaliteitsregistraties en indicatoren 20 (cluster 1, 2, 3)
Strategisch informatiemanagement 20 (cluster 1, 2, 3)
Beginselen van de gezondheidszorg Geen

Moet ik naar Amsterdam komen?

Het gehele programma kun je via e-learning volgen, alleen voor het tentamen moet je naar het AMC in Amsterdam-Zuidoost komen. De datum waarop het tentamen plaatsvindt, wordt bekendgemaakt bij de start van de module.

Wanneer gaan de modules van start?

3 keer per jaar starten er 3 modules tegelijk. Half september, begin december en eind maart. De exacte data worden via de nieuwsbrief, website en LinkedInpagina aangekondigd.

Hoeveel tijd kost deze opleiding?

De studie-inspanning van iedere module is 10 tot 12 uur per week. Je kunt je tijd zelf indelen, maar omdat er opdrachten zijn waarin je ook in groepen samenwerkt is het van belang dat je goed bij blijft. De ervaring is dat als mensen achter komen te lopen het moeilijk is deze tijd weer in te halen en de kans op succesvolle afronding van de module afneemt. Kijk dus reëel naar je eigen planning of het mogelijk is de benodigde 10-12 uur per week vrij te maken.