Deelnemen NeoSchild

Wanneer en hoe kan ik meedoen? Hoe meld ik mijn kindje aan?

Wanneer kan ik meedoen?

Alle gezonde pasgeborenen die gaan deelnemen aan de standaard neonatale hielprikscreening kunnen deelnemen aan deze studie.

Pasgeborenen kunnen alleen niet meedoen als:

  • Moeder een schildklierafwijking heeft (zoals de ziekte van Graves, of de ziekte van Hashimoto)
  • Uw kind geboren werd via een spoedkeizersnede
  • Uw kind te vroeg geboren is (de zwangerschap duurde minder dan 37 weken)
  • Uw kind zo ziek is dat het opgenomen is in het ziekenhuis

Wilt u misschien meedoen aan de studie? Dan kunt u zich tijdens uw zwangerschap al aanmelden via het aanmeldformulier. Als uw kind onverwacht niet meer kan meedoen, of als u zich bedenkt, mag u zich natuurlijk altijd weer afmelden.

Wat gebeurt er na aanmelding?

Als u zich heeft aangemeld, zal één van de onderzoekers u bellen om te controleren of uw kind mee kan doen. U hoeft daarna niets meer te doen, tot u bevallen bent van uw kind.

Neem na de bevalling zo snel mogelijk contact met ons op!

Wij regelen met de GGD dat we op dezelfde dag als de hielprik wordt gedaan bij u thuis komen om bloed af te nemen. We maken bij u thuis een nieuwe afspraak voor de bloedafname als uw kind 14 dagen oud is. U kunt zich altijd bedenken, zelfs als de afspraak al is gemaakt!

Natuurlijk mag u ook ervoor kiezen om maar een keer bloed te laten prikken: tijdens de hielprik óf op 14 dagen. Geef dat dan aan op het aanmeldformulier, of als de onderzoeker u belt.

Hoe wordt het bloed afgenomen?

Het bloed wordt bij uw kind afgenomen uit de handrug. Dit is dus anders dan bij de hielprik! Met een naaldje wordt een vat in de handrug, of soms de elleboog aangeprikt. Het bloed druppelt spontaan uit het naaldje, waarna de onderzoeker het in een buisje opvangt. De onderzoeker kan zachtjes in het handje van uw kind knijpen om het bloed te helpen stromen. Er wordt maximaal 2 milliliter bloed per keer afgenomen: dit is iets minder dan een half theelepeltje bloed.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de risico's voor deelname aan de studie?

De bloedafname is vervelend voor uw kind, en het kan er mogelijk een blauwe plek van krijgen. Verder zijn er geen risico’s aan deelname aan de studie.

Wat doen jullie met het bloed van mijn kind?

We bepalen alleen een aantal schildklierhormonen in het bloed van uw kind. Het bloed wordt dan opgeslagen tot het einde van de studie, waarna het wordt vernietigd. Als we graag andere bepalingen in het bloed van uw kindje doen, vragen we daar opnieuw toestemming voor.

Hoe wordt het bloed bij mijn kind afgenomen?

Voor deze studie wordt bloed afgenomen uit het handje of armpje van uw kind. Deze manier van bloed afnemen is sneller, makkelijker en minder pijnlijk dan bloed afnemen uit het hieltje.

Mag mijn kind ook aan één bloedafname meedoen?

Dat mag. We nemen het liefst beide keren bloed bij uw kind af, maar als dat niet kan, of als u dat niet wilt, is het ook mogelijk om maar één bloedafname af te spreken. U mag zelf bepalen aan welke van de twee afnames u meedoet.

Heeft deelname invloed op de hielprikscreening?

Nee. De eerste bloedafname vindt plaats tegelijk met de hielprik, en we vragen het hielprikkaartje van uw kind later op, maar de studie staat los van de hielprik. We bemoeien ons zo weinig mogelijk met de hielprik, zodat uw kindje gewoon normaal gescreend wordt. De hielprikscreening heeft altijd voorrang!

Mag mijn kind meedoen als het niet meedoet aan de hielprikscreening?

Nee. Alleen kinderen die meedoen aan de hielprikscreening mogen meedoen aan de studie.

Doet de bloedafname pijn?

Natuurlijk vindt uw kindje de bloedafname niet prettig. Gelukkig is bloed afnemen uit een handje of armpje veel sneller en een stuk minder pijnlijk dan de hielprik. Daarnaast geven wij uw kindje suikerwater vóór de afname. Suikerwater is sterk pijnstillend voor een baby, waardoor uw kind zo min mogelijk merkt van de afname.

Wanneer kan ik meedoen aan de studie?

U kunt u inschrijven voor deelname aan de studie als u zwanger bent. Als uw kind op tijd en gezond wordt geboren, én meedoet aan de hielprikscreening, kan het deelnemen aan de studie. Wij komen dan met de GGD mee naar uw huis als de hielprik wordt verricht. Hier hoeft u niets voor te doen. Als u alleen deel wilt nemen aan de bloedafname op 14 dagen, kunt u dit aangeven in het contactformulier. Wanneer uw kindje geboren is, kunt u met ons een afspraak maken om naar het ziekenhuis te komen voor de bloedafname.

Contact

Drs. Jolanda Naafs, arts-onderzoeker kinderendocrinologie

Telefoonnummer: 020-5666642
Email: neoschild@amc.uva.nl