Psoriasis

Psoriasis is een veel voorkomende huidziekte waarbij er sprake is van een ontsteking van de huid, waardoor de celdeling anders verloopt dan normaal en de huid er rood en schilferend uit ziet. Het kan een meer acute fase hebben en een meer chronische variant. Dit kan jeuk geven en cosmetisch zeer hinderlijk zijn. Psoriasis komt voor bij zowel kinderen als volwassenen.

Psoriasis kan voorkomen op de hoofdhuid (psoriasis capitis), lichaamsplooien (psoriasis inversa), handen of voeten (psoriasis palmoplantaris) of de klassieke variant van rode schilferende plaques op de ellebogen en knieën. Psoriasis kan ook de gehele huid aandoen (erythrodermie). Er is ook een variant die ontsteking geeft van gewrichten en pezen (arthritis psoriatica).

Een groot deel van het ontstaan van psoriasis komt voort uit de genen (ons erfelijke materiaal). Daarnaast kan psoriasis uitgelokt worden door sommige geneesmiddelen, keelinfecties, trauma en stress.

Psoriasis kan een grote impact hebben op uw kwaliteit van leven en kan gepaard gaan met gewrichtsklachten, depressie en hart- en vaat aandoeningen.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: lokale behandelingen met verschillende zalven, lichttherapie, dagbehandeling en systeemtherapie waaronder behandeling met injecties (biologicals).

Spreekuur

Voorafgaand aan het intake gesprek krijgt u een vragenlijst toegestuurd die u terugmailt, zodat wij al over de nodige informatie over u beschikken en gericht kunnen ingaan op de zaken waar u tegenaan loopt. We proberen eventueel verergerende factoren te ontdekken, geven was- en doucheadviezen, hebben aandacht voor de psychosociale aspecten die de ziekten met zich mee kan brengen en we besteden aandacht aan het onderdrukken van de jeuk en eventueel bijkomende ziekten.

Wij stellen samen met u een behandelplan op. Over alle behandelingen geven we u eerst vooraf informatie, bijvoorbeeld door middel van een digitale keuzehulp. De behandeling kan bestaan uit een intensieve zalfbehandeling, het opstarten van intensieve dagbehandeling, lichttherapie ,systeemmedicatie (ciclosporine, methotrexaat, acitretine, fumaraten, apremilast of biologicals).

Indien nodig kunnen wij u doorverwijzen naar een reumatoloog, bij de verdenking op gewrichtsproblemen, of een medisch psycholoog voor eventueel extra begeleiding bij de psychische impact van deze ziekte.

Het spreekuur wordt door een dermatoloog in opleiding verricht onder supervisie van professor dr. Spuls of dr. Middelkamp-Hup. Beide zijn experts op het gebied van o.a. psoriasis en eczeem.  Daarnaast is er ondersteuning van een gespecialiseerd verpleegkundige voor het geven van o.a. smeerinstructies en extra begeleiding.

Hoe word ik verwezen?

Uw dermatoloog kan u rechtstreeks verwijzen naar onze psoriasis spreekuur door het sturen van een verwijsbrief.

Uw huisarts kan niet rechtstreeks naar dit specifieke spreekuur verwijzen, u zult eerst onder behandeling moeten zijn van een dermatoloog.

Wetenschappelijk onderzoek
Er wordt binnen het Amsterdam UMC veel aan wetenschappelijk onderzoek gedaan. Zo lopen er binnen de afdeling dermatologie verschillende onderzoeken naar psoriasis.

We doen onderzoek naar nieuwe behandelvormen, specifieke behandelingen bij bepaalde vormen van psoriasis, naar combinatiebehandelingen, naar de beste dosering van methotrexaat, gezamenlijke besluitvorming en nemen deel aan het ontwikkelen van consultkaarten en keuzehulpen. We doen onderzoek naar de juiste doseringen van biologicals en we zoeken naar de beste behandeling van nagelpsoriasis . Ook werken we mee aan nationale en internationale richtlijnen. Zo bent u altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van psoriasis.