Anticonceptie voor trans mannen en genderdiverse mensen

Als uw baarmoeder en eierstokken nog aanwezig zijn, heeft u bij penis-in-vaginacontact een anticonceptiemiddel nodig om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Hieronder leest u welke vormen van anticonceptie u kunt gebruiken en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn.

Waarom is anticonceptie belangrijk?

Het kan zijn dat u (nog) geen genderbevestigende operaties wilt doen. Vanwege operatieve risico’s, een toekomstige kinderwens of om andere redenen. Zolang uw inwendige organen er nog zijn, is er een kans op zwangerschap, al dan niet gewenst.

Als u testosteron gebruikt en seksueel actief bent met een partner met zaadcellen, is anticonceptie noodzakelijk. In de eerste plaats omdat testosteron niet werkt als anticonceptie: ook al zijn de menstruaties gestopt, u kunt nog steeds zwanger worden! In de tweede plaats is anticonceptie noodzakelijk, omdat testosteron ernstige aangeboren afwijkingen veroorzaakt.

Werking van verschillende soorten anticonceptie

U kunt hieronder op de titels van de kopjes klikken voor meer informatie.

Nood-anticonceptie

Bij risico op zwangerschap door onbeschermde seks zijn er (nood)oplossingen zoals de morning-afterpil.

Anticonceptie zonder hormonen (condoom en koperspiraal)

U kunt kiezen voor een anticonceptiemiddel zonder hormonen, zoals condooms of het koperspiraaltje. De betrouwbaarheid, kosten en gebruikersgemak van deze vormen van anticonceptie verschillen.

Anticonceptie met hormonen: combinatiepreparaten (pil, pleister en ring)

De combinatie van de hormonen progesteron en oestrogeen werkt als anticonceptie. Bijkomend voordeel hiervan is dat u met deze pil of preparaat uw menstruatiecyclus kunt reguleren. Cyclusregulatie betekent dat u zelf controle heeft over uw menstruatie. U kunt een stopweek inlassen om de menstruatie te laten komen, maar u kunt de pil ook continu gebruiken. In dat laatste geval is het wel mogelijk dat er af en toe licht bloedverlies (spotting) is, vooral als u daarnaast geen testosteron gebruikt.

Het nadeel van dit combinatiepreparaat is een licht verhoogd risico op trombose (bloedpropjes). Als u eerder trombose gehad heeft, een stollings-ziekte heeft, een hoog BMI heeft of rookt, dan is deze anticonceptie-vorm voor u misschien minder geschikt.

Bij start van gebruik hormonale anticonceptie is er sprake van een verhoogd risico op stemmingsklachten of depressie. Als u merkt dat u stemmingsproblemen krijgt, bespreek dit dan met uw arts. Zo nodig maken uw arts en u een afweging maken tussen de voordelen (het stoppen van het bloedverlies) en de nadelen (stemmingsklachten).

Anticonceptie met hormonen: progesteronpreparaten (o.a. implanon, spiraal, prikpil)

Het hormoon progesteron voorkomt een zwangerschap op meerdere manieren:

  • het voorkomt de eisprong.
  • het houdt het baarmoederslijmvlies dun, waardoor een embryo niet kan innestelen.
  • het slijm in de baarmoederhals wordt dikker en taaier en daarmee minder toegankelijk voor zaadcellen.

Vaak verdwijnt de menstruatie volledig onder invloed van progesteron. Toch kan er ook nog regelmatig sprake zijn van licht bloedverlies (‘spotting’); bij een enkeling komen ook langdurige bloedingen voor. Als u dit risico niet wilt lopen, is deze vorm van anticonceptie misschien niet de juiste optie voor u.

Als u testosteron gebruikt en de menstruatie daardoor al is gestopt, dan is de kans op bloedingen klein bij het gebruik van progesteron anticonceptie.

Bij de start van hormonale anticonceptie is er sprake van een verhoogd risico op stemmingsklachten of depressie. Als u merkt dat u stemmingsproblemen krijgt, bespreek dit dan met uw arts. Zo nodig maken uw arts en u een afweging maken tussen de voordelen (het stoppen van het bloedverlies) en de nadelen (stemmingsklachten).

Vragen en contact

Bij vragen kunt u contact opnemen met de genderpoli via onderstaande gegevens.

Telefoon: 020 - 444 0542 (op werkdagen van 09.00-12.00 en 13.00-16.00)
Fax: 020 - 444 5254
E-mail: genderteam-poli@amsterdamumc.nl

Bent u bij ons in behandeling dan kunt u ook een bericht sturen via het patiëntenportaal Mijn Dossier.