Kinderwens vervullen - trans vrouwen en genderdiverse mensen

Heeft u een kinderwens of wilt u informatie over het vervullen van een (mogelijke) kinderwens? Op deze pagina kunt u lezen over o.a. eiceldonatie, draagmoederschap en adoptie.

Gedoneerde eicel en draagmoeder

Als u geen partner heeft die een kind kan dragen en vruchtbaar is, maakt u alleen kans op biologisch ouderschap met behulp van een draagmoeder en een gedoneerde eicel. Een gedoneerd eicel komt vaak van de draagmoeder, maar dit hoeft niet.
Als een draagmoeder een niet-biologisch kind draagt, brengt dat wel gezondheidsrisico’s met zich mee. Het dragen van een niet-biologisch kind kan leiden tot hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging, vroeggeboorte en veel bloedverlies na de bevalling.

Procedure eiceldonatie

Voorafgaand aan de eiceldonatie ondergaat de ‘donateur’ een intensieve behandeling met hormooninjecties, inwendige echo’s en een eicelpunctie. Zijn de eicellen eenmaal verzameld, dan worden ze in het lab bevrucht. Dat gebeurt met de ontdooide zaadcellen van u of uw partner middels een ivf/icsi-behandeling. Enkele dagen na de bevruchting wordt de bevruchte eicel (embryo) in de baarmoeder van de draagmoeder geplaatst. (Zijn er meerdere bevruchte eicellen, dan worden deze ingevroren).

Draagmoederschap buiten uw relatie

Draagmoederschap buiten een relatie is verbonden aan veel wet- en regelgeving. Tevens doorloopt de draagmoeder een traject van uitgebreide medische en psychologische screening. Dit traject duurt meestal 1 tot 2 jaar.

U en uw eventuele partner zijn niet automatisch de wettelijke ouder(s) van het kind; daarvoor moet u na de geboorte een (aangepaste) adoptieprocedure starten, of al voor de geboorte nagaan of een van u het kind kan erkennen. Meer informatie vindt u op de pagina’s over draagmoederschap van de Rijksoverheid.

Als uw partner kan dragen en vruchtbaar is

Als uw ingevroren zaad goed is en uw partner vruchtbaar is en een kind kan dragen, heeft u een goede kans om samen een biologisch kind te krijgen. Daarvoor is het nodig om de cyclus van uw partner goed te volgen en te weten wanneer de eisprong plaatsvindt. Op de dag van de eisprong wordt uw ingevroren zaad in het lab ontdooid. De arts brengt het via de vagina in bij uw partner (inseminatie).
Er zijn diverse manieren om dit te doen, in principe allemaal pijnloos. Per inseminatie is de kans op zwangerschap zo’n 10 tot 15 procent. Uiteindelijk leidt deze behandeling in 70 procent van de gevallen tot een zwangerschap.

Als uw ingevroren zaad matig van kwaliteit is, zal uw partner een intensieve behandeling moeten ondergaan met hormooninjecties, inwendige echo’s en een eicelpunctie. Als de eicellen verzameld zijn, worden ze in het lab bevrucht (IVF/ICSI behandeling). De bevruchte eicel (embryo) wordt na enkele dagen in de baarmoeder van uw partner geplaatst. (Zijn er meerdere bevruchte eicellen, dan worden deze ingevroren).

Adoptie
Adoptie is ook een mogelijkheid voor transgenders om hun kinderwens te vervullen. Het is een tijdrovende, ingewikkelde en soms dure procedure, waar het ziekenhuis overigens geen rol in speelt. De Stichting Adoptievoorzieningen geeft (i.o.v. het Ministerie van Justitie en Veiligheid) voorlichting over adoptie aan aspirant-adoptieouders. Overweegt u het adopteren van een kind uit het buitenland, weet dan dat de wet- en regelgeving van het land van herkomst bepalend is. Het zou kunnen dat u vanwege uw gewijzigde geslachtswijziging niet in aanmerking komt voor adoptie.

Vragen en contact

Bij vragen kunt u contact opnemen met de genderpoli via onderstaande gegevens.

Telefoon: 020 - 444 0542 (op werkdagen van 09.00-12.00 en 13.00-16.00) Fax: 020 - 444 5254 E-mail: genderteam-poli@amsterdamumc.nl

Bent u bij ons in behandeling dan kunt u ook een bericht sturen via het patiëntenportaal Mijn Dossier.