Traject kinderen en jongeren

Informatie over het traject voor kinderen/jongeren t/m 17 jaar en hun naasten

Al vanaf jonge leeftijd kun je het gevoel hebben dat je niet thuishoort in je geboortegeslacht. Je bent geboren als meisje of als jongen, maar vindt dat dat niet klopt met wie je bent. Het Genderteam van Amsterdam UMC houdt zich bezig met kinderen, jongeren en volwassenen zoals jij. Samen met jou en je ouders gaan we in gesprek over hoe het voor jou is en hoe we je kunnen helpen.

Na aanmelding bij de genderpoli
Ben je verwezen naar de genderpoli en jonger dan 18 jaar? Dan maken we een telefonische afspraak bij een kind- en jeugdpsycholoog met jou of met (één van) je ouder(s) /verzorger(s). Tijdens de wachttijd heb je misschien veel vragen over het traject en wat je zelf alvast kan doen in de wachttijd. Deze vragen kan je stellen aan de psycholoog. Deze afspraak zal ongeveer 20 minuten duren.

Het eerste gesprek (de intake)

Het eerste gesprek is het intakegesprek bij een kinderpsychiater. Het gesprek gaat over:

 • Jouw hulpvraag: wat hebben jij en jouw ouders/verzorgers nodig om ervoor te zorgen dat jij je prettiger gaat voelen en meer jezelf kunt zijn?
 • Wie jij bent en hoe je dagelijks leven eruit ziet.
 • Praktische zaken. Als je ergens anders al een keer eerder een psychologische of psychiatrische behandeling hebt gehad, vragen wij je toestemming om deze gegevens op te vragen.

Het tweede gesprek is met een kinder- en jeugdpsychiater. (We proberen dat gesprek op dezelfde dag te plannen.) De psychiater vertelt welke onderzoeken je krijgt en hoe ze verlopen. En jij kunt daarover vragen stellen.

Gesprekken met de psycholoog en diagnose

Diagnose

De gesprekken en onderzoeken zijn bedoeld om al dan niet een diagnose te stellen. Met de diagnose wil het Genderteam:

 • vaststellen of er sprake is van genderincongruentie en/of andere problemen;
 • advies geven over het omgaan met genderincongruentie;
 • eventueel een psychologische behandeling of begeleiding adviseren in de regio waar je woont;
 • vaststellen of je in aanmerking komt voor een medische behandeling bij het Genderteam.

Is de diagnose al gesteld?
Heb je al een diagnose via een ander centrum (dan Amsterdam UMC)? Laat het ons weten! Het is belangrijk dat je het dossier over je behandeling of diagnostiek dan meeneemt. Want als we weten wat er al is gedaan, dan kunnen we daarop voortborduren. Wel vormen we zelf ook nog een beeld van jou en jouw situatie. De voorbereiding op, en de beslissing over, een eventuele medische behandeling willen we altijd zelf met jou bespreken.

Adviesgesprek na diagnostische fase

De uitkomsten, adviezen en eventuele diagnose(s) bespreken we met jou en je ouders in een adviesgesprek. Het advies is gebaseerd op jouw situatie en kan dus voor iedereen anders zijn: we bieden zorg op maat. Soms worden er meerdere dingen geadviseerd, als een stappenplan of juist tegelijkertijd. Voorbeelden van adviezen zijn:

 • Starten met een medische behandeling, zoals puberteitsremmers, hormonen of een operatie.
 • Verlengde diagnostiek op de Genderpoli (of in eigen regio) als er meer tijd nodig is of als jouw gendergevoel nog erg in ontwikkeling is. Dit kan ook in combinatie met puberteitsremmers.
 • Diagnostiek naar naastliggende problemen, zoals emotionele klachten of autisme.
 • Aanvullende begeleiding of behandeling naast of voorafgaand aan een behandeltraject bij de Genderpoli. We verwijzen bijvoorbeeld soms jongeren naar de GGZ in hun eigen regio voor extra ondersteuning.
 • Het traject afronden als er geen wens is voor medische behandeling. Als dat zo is, dan ben je waarschijnlijk zelf met de psycholoog al tot die conclusie gekomen.

Contact met de psycholoog gedurende het hele traject

Gedurende je transitietraject bij het Genderteam blijven de contacten met je psycholoog heel belangrijk. Zorg daarom dat je de afspraken blijft nakomen. Via de gesprekken blijft je psycholoog op de hoogte van hoe het met je gaat. De psycholoog brengt ook advies uit aan het behandelteam.

Als jij zorgt dat wij goed op de hoogte blijven van hoe het met jou gaat, dan kunnen wij jou de zorg bieden die jij nodig hebt.

Puberteitsremmers

Als je in aanmerking komt voor de medische behandeling, gaat de fase met puberteitsremmers van start. Puberteitsremmers zijn hormonen die ervoor zorgen dat jouw lichaam nog niet in de ‘volwassen vormen’ gaat groeien, zodat jij nog wat langer de tijd krijgt om uit te zoeken wie je bent.

Tijdens de fase van puberteitsremmers kun je al de stappen uit de 'sociale rolwisseling' uitproberen, zodat je kunt ervaren wat er wel en niet bij je past. Denk bijvoorbeeld aan het uitproberen van andere kleding, haarstijl, voornaam en voornaamwoorden (zoals hij/zij/hen/die). De psycholoog van het Genderteam begeleidt jou daarbij; die spreek je in deze periode regelmatig.

Als je wil starten met puberteitsremmers is het belangrijk dat jouw puberteit al is begonnen. De arts houdt dat in de gaten. Ook kijken we samen met jouw ouder(s)/verzorger(s) wanneer het juiste moment is om te starten met puberteitsremmers.

Meer informatie over puberteitsremmers is te vinden op onderstaande pagina:

Sociale rolwisseling en hormonen

In overleg met je arts en je psycholoog wordt bepaald wanneer je stopt met puberteitsremmers en overstapt op hormonen. Ben je 16 jaar of ouder en is de puberteit al gestart? Dan is de fase van puberteitsremmers misschien niet meer nodig of gewenst. Samen met jou en je arts en psycholoog wordt bepaald wanneer het juiste moment is om te starten met hormonen.

De hormonen zorgen ervoor dat je meisjeslichaam mannelijker doorgroeit of je jongenslichaam vrouwelijker doorgroeit. Het wordt dan zichtbaar dat je verandert en deze veranderingen zijn voor een deel niet meer terug te draaien. Deze fase in je transitietraject noemen we de hormonale fase. Deze fase duurt minstens een jaar.

Operaties

Als je 18 jaar of ouder bent en de hormoonbehandeling en de sociale transitie goed zijn verlopen, kun je met je behandelaars van het Genderteam in gesprek gaan over operaties om je lichaam verder aan te passen. Operaties zijn overigens alleen mogelijk als je een gezond gewicht hebt en psychisch stabiel bent.

Op de leeftijdsgrens van 18 jaar is trouwens één uitzondering: de mastectomie (borstverwijdering) kan soms al vanaf 16 jaar.

Vragen en contact

Als je nog vragen hebt, neem dan contact op met het secretariaat van het Genderteam kinderen & adolescenten (afdeling Medische psychologie).

Polikliniek Gender, Poli N
Telefoonnummer: (020) 444 0542
Emailadres: genderteam-poli@vumc.nl

Afspraken op tijd afzeggen
Kun je niet op een afspraak komen? Bel deze dan minstens 2 dagen van tevoren af. Dan kunnen wij iemand anders blij maken met een afspraak. Niemand is immers gelukkig met wachttijden. Houd er wel rekening mee dat het inplannen van een nieuwe afspraak zelden op korte termijn mogelijk is, vanwege de volle agenda’s van het Genderteam.

Feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn onze poliklinieken gesloten. Lees meer