Digma Systeem Studie

Heb jij diabetes type 2 en gebruik je hiervoor medicatie (geen insuline)? Doe mee aan ons wetenschappelijk onderzoek naar een nieuwe behandeling in het Amsterdam UMC, locatie AMC.

Met de DIGMA studie onderzoeken wij een nieuwe methode EGM (Endoscopisch Glucose Management) van de DMR (Duodenal Mucosal Regeneration) behandeling voor diabetes type 2 patiënten. Om deze DMR-behandeling nog beter te onderzoeken wordt een “gerandomiseerd” onderzoek verricht. Dat houdt in dat de helft van de mensen de DMR behandeling krijgt en de andere helft een placebo behandeling ondergaat. Deze verdeling zal via een loting plaatsvinden. De studie duurt in totaal 1 jaar.

Deze EGM behandeling bestaat uit het behandelen van de bovenste laag van het darmslijmvlies, die waarschijnlijk minder goed werkt bij mensen met diabetes type 2. Deze darmbehandeling haalt dit slijmvlies weg met laserstraling, waarna er gezond en goed-werkend slijmvlies aangroeit.

Wie kan meedoen aan het onderzoek?
Voor het Digma Systeem onderzoek zoeken wij mensen met de volgende kenmerken:

  • Mannen en vrouwen van 18 - 75 jaar met sinds maximaal 15 jaar diabetes type 2;
  • Gebruik van twee of meer bloedsuikerverlagende medicijnen (tabletten of injecties) maar géén insuline;
  • BMI 25 – 35 kg/m2;
  • HbA1c (gemiddelde bloedsuikerwaarde) tussen de 64 – 91 mmol/mol (8,0-10,5 %) .

Doel van het onderzoek: 
Diabetes type 2 is een veelvoorkomende ziekte die leidt tot een te hoge bloedsuiker. Op de lange termijn kunnen hoge bloedsuikers leiden tot complicaties zoals oogaandoeningen, nierziekte, ziekte van de zenuwuiteinden, hartinfarct of een beroerte. Diabetes medicijnen zorgen ervoor dat de bloedsuiker daalt maar kennen ook bijwerkingen. Het doel van DIGMA is om te onderzoeken of de EGM procedure werkt als behandeling van diabetes type 2 bij patiënten die bloedsuikerverlagende medicijnen gebruiken.

Hoe verloopt het onderzoek

Als u na het screenings bezoek past binnen de eisen van de studie, nodigen wij u uit voor een uitgebreide onderzoeksdag in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Enige weken later zal deze EGM behandeling volgen. Op deze dag  zal er geloot worden of u de EGM behandeling of een placebo behandeling zal ondergaan. Allereerst brengen we u in slaap door middel van een roesje. Daarna krijgt u een kijkonderzoek. Via uw mond brengen wij een flexibele slang met camera (endoscoop) bij u in tot net voorbij de maag, waar het slijmvlies behandeld wordt. Eerder onderzoek toont aan dat de PEF-DMR behandeling veilig is voor dieren en  mensen. Alle patiënten blijven hun huidige diabetes medicijnen gebruiken in dezelfde dosering. Na deze behandeling mag u gedurende 24 uur alleen vloeibaar eten en drinken, na 24 uur mag er gestart worden met zacht voedsel. Na 22 weken zal worden onthuld of u de EGM procedure of de placebo behandeling onderging. Indien u de placebo heeft gekregen kunt u ervoor kiezen om alsnog de EGM behandeling te ondergaan.

Duur onderzoek en vergoeding
Als u ingedeeld wordt in de groep met de EGM behandeling bestaat het onderzoek uit 8 bezoeken en 2 telefoongesprekken gedurende 1 jaar. Als u eerst de placebo behandeling ondergaat en u er naderhand voor kiest om alsnog de EGM te ondergaan duurt het onderzoek  1 jaar langer, waarin 10 bezoeken en 4 telefoongesprekken worden gepland. De onderzoeken en testbenodigdheden kosten u niets en u ontvangt een vergoeding van 100 euro per lange onderzoeksdag en voor de dag van de behandeling. Dit komt neer op 500 euro in totaal.

Status van het onderzoek

Momenteel worden mensen gezocht die mee willen doen aan het Digma Systeem onderzoek. Als u interesse heeft in dit onderzoek kunt u zich aanmelden via de link onderaan. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. 

Wij zijn telefonisch bereikbaar op 06-21357593 (ma t/m vrij) of 06-50091297 (ma en wo) of per mail: diabetes-onderzoek@amsterdamumc.nl

Start onderzoek: najaar 2022

Meer informatie

Zie de website diabetes onderzoek